• Friska brandmän

    Några som har ett av de hälsovådligaste och farligaste yrkena som finns är våra brandmän. På en brandplats är det både hett och fysiskt slitsamt. Dessutom innehåller rökgaserna mängder av såväl kända som okända ämnen och det är omöjligt att förutsäga vilka som kommer att bildas just där och då. Som om inte det är nog har många brandmän en inställning till sitt arbete som formas i spänningsfältet mellan en stark tävlingsinstinkt och viljan att göra gott mot andra.

    Om detta och mycket annat berättade Stefan Magnusson vid en föreläsning om Skellefteåmodellen i Gummifabriken i dag. Skellefteåmodellen är ett systematiskt arbetsmiljöarbete som utgår ifrån brandmännens vardag och ifrån forskning som visar på en överrepresentation av vissa cancersjukdomar hos just brandmän. Det viktigaste är att undvika exponering av hälsofarliga ämnen genom att skydda sin hud och sina andningsvägar i alla situationer och att hantera kontaminerat material i ett eget helt separerat flöde.

    Modellen har spridit sig både i Sverige och internationellt och nu använder man namnet Friska brandmän på arbetssättet. Ofta handlar det om ganska enkla åtgärder som förändrade rutiner och beteenden. Den här dagen har gett mig en välbehövlig inblick i brandmännens vardag och jag ser fram emot att se konceptet Friska brandmän få fäste här i Värnamo och i RäddsamF också.