• Liten budgetpost gör stor skillnad

    Liten budgetpost gör stor skillnad. Håkan Johansson (KD) Regionfullmäktiges talarstol. (Foto: Raymond Pettersson)

    Att en liten budgetpost gör stor skillnad talade jag om i dag när jag gjorde debut i Regionfullmäktiges talarstol, för dagen i Kammaren på kulturhuset Spira. Det var budgetdebatt och jag valde att tala om den kanske minsta posten i hela budgeten – men den kan göra stor skillnad för några av de mest utsatta i samhället.


    Liten budgetpost gör stor skillnad

    Ordförande

    Jag yrkar bifall till Regionstyrelsens förslag, att

    • Fastställa skattesatsen för 2022 till 11:76.
    • Godkänna koalitionens förslag till Budget och verksamhetsplan 2022 med flerårsplan 2023 – 2024 med bilagor.

    Tänk att jag får debutera i Regionfullmäktiges talarstol här i Kammaren. Denna fantastiska lokal som, trots sitt namn, inte bara är till för frisörer. Även vi lite mer sparsamt behårade kan också vara här.

    Ja, det är en fantastisk lokal. I dag är det en sessionssal. Ibland är det en konsertlokal. Några gånger har jag suttit alldeles bakom här, fast lite högre, bakom ett rött piano. Det har luktat gott ifrån golvet av kaffe. Då har det varit Dans till storband. Skönt sväng ifrån scenen och golvet fullt att dansanta par i virvlande rörelser och festliga kläder.

    Lokalen är lite som regionens budget. Den innehåller allt från outtröttligt vardagsslit till glitter och glamour. Det mesta är självklart hälso- och sjukvård. Kollektivtrafiken tar oss till jobb, skola och kultur. Den gör det också möjligt för patienter att ta sig mellan sjukhusen så att vart och ett av de tre akutsjukhusen har möjlighet att utveckla sina tydliga specialiteter. Kulturen har en viktig roll att spela för folkhälsa, sjukvård och rehabilitering. Verksamheterna kan tyckas olika, men de hänger ihop.

    Intressant budgetarbete

    För mig som newbie har det varit jätteintressant att se hur budgeten har växt fram. Framförallt hur bra den har blivit! För oss kristdemokrater är förvaltarskap ett nyckelord. Koalitionens budgetförslag kännetecknas av just det – ansvarsfull hantering av skattemedel + investeringar och verksamhetsutveckling som skapar förutsättningar för fortsatt utveckling.

    För oss kristdemokrater är samarbete och samverkan grundläggande. Det beror på att vi inser att alla människor och mänskliga aktiviteter är ofullkomliga. Därför behöver vi varandra. Vi behöver samarbeta. Jag beskriver ofta mig själv som en ofullkomlig idédriven realist. Det tror jag är en bra ingång till politiken.

    Det jag mest vill uppmärksamma i mitt inlägg är ett fantastiskt fint exempel på samarbete. Det är troligen den minsta posten i hela budgeten – och det är väl lämpligt för en nybörjare som jag. Trots sin ringa storlek så betyder posten väldigt mycket för en grupp av människor som befinner sig mycket långt ifrån arbetsmarknaden och egen försörjning.

    Finansiell samordning

    Det handlar om finansiell samordning via samordningsförbunden. I dessa ingår även kommuner och statliga myndigheter, så varje krona vi skjuter till ifrån regionen växlas upp till fyra kronor. Jättefiffigt! För de pengarna blir det möjligt att genomföra kraftfulla insatser för att människor som inte självklart passar in i bara ett av de stuprör som våra myndigheters verksamheter utgör inte ska hamna mellan stolarna. Det ska finnas plats för alla!

    Som ett exempel läser jag ur årsredovisningen 2020 för Finnvedens samordningsförbund att:

    • Ytterligare 15 personer kom till arbete och 5 till studier efter flera års utanförskap
    • Bara under ett år bedöms dessa 15 anställningar ge en besparing/vinst för samhället med 2,9 miljoner kronor
    • Behovet av aktivitetsstöd och försörjningsstöd bland dem som fått stöd genom förbundet har minskat kraftigt

    Det är som sagt ingen stor budgetpost, men den betyder väldigt mycket för några av de mest utsatta i samhället. Att samarbeta för att förändra deras levnadsvillkor är en av många viktiga uppgifter för regionen som jag gärna ställer mig bakom. Även en liten budgetpost gör stor skillnad.

    Jag yrkar bifall till budgetförslaget från Koalition för region Jönköpings län.

    Tack för ordet!

    Här kan du se mitt anförande (9:57:20 in i klippet): https://play.quickchannel.com/play/2tfd6b6