Vad kan driva bort hat?

Emanuel Karlsten utmanar kulturminister Alice Bah Kunkhe i sin krönika med anledning av ministerns resonemang att stoppa Facebook. Hon menade i en intervju i Expressen (http://www.expressen.se/kultur/manga-ser-att-det-har-gatt-over-gransen/), som svar på ett öppet brev från Jonas Gardell att många inser att hatet är så utbrett att man måste ta till åtgärder. Fejkade nyheter och nättroll i sociala medier gör att det reses krav på censur och inskränkning av det fria ordet. Detta inskränkande sker i dagarna då vi markerar 250-års-dagen av den svenska tryckfrihetsförordningen. Det Karlsten vill peka på i sin krönika är att problemen inte alls handlar om Facebook. Han skriver bl a:

”Fru Kulturminister. Hat är ett problem. Men det är inte främst på grund av Facebook. Låt oss säga att du förbjuder Facebook i det här landet. Låt oss säga att du till och med lyckas ge dem så höga böter att de kollapsar och konkursar, vad tror du händer då? Tror du hatet försvinner? Eller går det över till andra plattformar?

Istället för att hota och sanktionera mot Internet skulle du kanske kunna använda Facebook för att bättre förstå hur du kan använda din politiska makt till att göra ett samhälle som mår bättre.

Hat är ett symptom på ett samhälle som inte mår bra, inte på ett Internet som måste botas.”

Det är så lätt att finna de enkla lösningarna. Om kultur- och mediepolitiken ska vara instrumentell och ett redskap i makthavarnas händer då är vi långt ifrån idéerna om det öppna och fria samhället. Därför är det en politiskt signal från kulturministern som pekar på en riktning som många av oss inte alla vill färdas i. Det fria ordet, var och ens rätt att fritt få framföra sina åsikter måste få finnas. Sedan får den som känner sig förtalad, kränkt eller utsatt, kunna använda andra instrument (pressens opinionsnämnd, granskningsnämnden, domstolar, samtal med ansvarig utgivare om genmäle etc) för att få framföra sin version. I grund och botten är hat och förtal en etisk fråga och inte föremål för Sveriges lagstiftande församling. Hat kan enbart drivas bort av kärlek. Det är kärlekens kraft som behövs inte censur eller förbud av Facebook.

Svenska tryckfrihetsförordningen 250 år

Denna vecka har många uppmärksammat 250-års-markeringen av den svenska tryckfrihetsförordningen. Det var den 2 dec 1766 som kung Adolf Fredrik undertecknade dokumentet som innebar tryckfrihet i Sverige. Yttrandefriheten handlar om det fria ordet och att det ska vara just fritt. Diktaturer och religiösa företrädare gör allt för att kväva denna frihet och många är på flykt just därför att de inte får yttra sig fritt. Vi arbetar i vårt län med att vara en fristadsregion och ge förföljda skribenter en fristad. Medierna i Skaraborg har under veckan bland annat publicerat en stor undersökning där man frågat många s k makthavare om deras inställning till yttrandefriheten. Jag var något förvånad över resultaten där bl a många vill göra inskränkningar i möjligheten till det fria ordet. En av mina politiska samverkanskollegor i Skövde uttalade sig i media om vissa inskränkningar och det drog igång en ”storm” och han fick senare ta tillbaka detta. Under veckan ordnades en intressant lunchmöte i Skövde Stadsbibliotek. Radio Skaraborg, vår P4-kanal höll i arrangemanget och debatten leddes av dess kanalchef Gabriel Byström. I panelen satt tre erfarna chefredaktörer och förde resonemang kring vikten av att värna yttrandefriheten. Det var Anders Hörling, NLT, Karin Eriksson, Mariestadstidningen och Peter Henriksson, SLA. Jag har också skrivit några debattinlägg och ett av dem publicerades i SLA: http://sla.se/debatt/2016/12/02/sverige-behover-en-fri-och

Stad i ljus

Förra veckan var det Stad i Ljus. För er som missade det särskilda eventet så finns det mycket av installationerna kvar. Ett stort antal byggnader och många träd har blivit en del av stadens julsatsningar och nu fortsätter handlarna med att öppna sina skyltfönster inför julhelgerna.

is-rapp-600

Ett antal isskulpturer har prytt centrum de senaste dagarna. Några av dem höll bara en kort tid då utetemperaturen hamnade på 7+, men några finns kvar att beskåda.

is

Mina barnbarn tyckte att det var väldigt fascinerande att se isverken. Ja, inte bara se, utan de ville känna och gärna slicka. Det verkade väldigt spännande att se skulpturer i ett sådant material för en tre-åring. Ljussättningen och under eventdagarna var det också ljudsättning som gjorde att det blev en mycket spännande vandring i centrala Skövde.

Adventstid innebär att vi tänder ljus

Tiden går så snabbt. Idag är det första advent. När året är som mörkast tänder vi ljus och låter dem skina  mörkret. Idén med ljusen är en påminnelse om att ljus besegrar alltid mörker. På många håll i världen råder mörker och vi ser resultaten av detta genom miljoner flyktingar. Hoppet står till goda krafter och advent blir en påminnelse om vikten att det goda segrar över det mörka.

advent2En del av min familjs traditioner är att fira första advent i kyrkan. När jag nu tar med mig mina barnbarn så är de femte generationen i vår kyrka. Att ta del av julens budskap är en del i vårt firande. Traditionsenligt brukar vi ha adventsfika och så var det även idag. Lussekatter är en del av den svenska julen. Jag vet att många är emot traditioner, värden och normer. Mycket ska vara normkritiskt idag och man ska ständigt ifrågasätta. Som en motkraft till detta står vi som snarare tror att traditioner är viktiga. Självklart får aldrig traditionen bli så viktigt att den inte kan ändras, men ofta så skapar traditioner starka band i familjer och ger många minnen. Jag gillar att göra nya, annorlunda och spännande saker, helt enkelt att utmanas, men också att göra sådant som man gjort förut. Jag gillar att gå i kyrkan på advent och sjunga de sånger som jag själv gjort sedan barnsben. Jag tog med mina barn på sånt och nu är det dags för barnbarnen. Det är band som binder oss samman och som jag värnar.