Vi utvecklar Skövde!

Under många år har jag haft förmånen att få vara med i ledningen för Skövde kommun. Jag har haft olika roller men i huvudsak med i kommunstyrelsen. Det innebär att ta ett ansvar för kommunens utveckling. Väljarna har vid varje val gett oss stöd och under denna mandatperiod har vi spänt bågen på många sätt. Kommunen har primärt ansvar för skola, äldreomsorg, socialt stöd och annat som vi kallar för kärnverksamhet. Därutöver tar vi på oss ett antal frivilliga uppdrag. Kommunen är beroende av intäkter, vilket vi får i form av skatter. Dessa kommer genom att våra invånare arbetar. Det innebär att näringslivet är den viktigaste faktorn för kommunens intäkter. Ibland försöker vissa, ofta politiker, förespegla att det är politiker eller politiska partier som ordnar jobb. Till vissa delar stämmer det, men i huvudsak är det företagare som utvecklar sina affärsidéer som gör att jobb skapas.

Skövde expanderar. Företag anställer, men samtidigt sker en automatisering och digitalisering som gör att maskiner och teknik ersätter människor. Men det finns också nya jobb som tillskapas. Ett kraftigt växande område är besöksnäringen. Många vill resa och de vill göra upplevelser. Naturen, eller det som i denna bransch kallas för outdoor, lockar allt fler. De fyra samverkande partierna i Skövde, Allians för Skövde, har bestämt sig för ett antal strategiska satsningar. En är inom besöksnäringen och bolaget Next Skövde är en del av detta. Det senaste är utvecklingen av Billingens fritidsområde. Vi vill stärka Skövdebornas möjligheter att ta del av Billingen genom en rad satsningar, men det kommer också att stärka besöksnäringen i Skövde. Besökarna vill äta, sova och handla. Därmed ökar konsumtionen i Skövde, fler får arbete, och i slutändan säkrar vi skatteintäkter.

I dagens SLA finns ytterligare ett debattinlägg i denna fråga. Vi satsar, vi har argument och tror på idén, men oppositionspartierna gör allt för att skjuta detta i sank. Sådana är villkoren just nu, men vi känner ett väldigt starkt stöd bland Skövdeborna för att satsa på Skövdes utveckling. Vi vill att barn och unga som växer upp i Skövde ska kunna spana in i framtiden och känna att Skövde är en stad där de vill bo och leva i.

 

Besöken på museer ökar

28 miljoner besök gjordes under 2016 på museer i Sverige. På de regionala museerna var barn och unga ungefär 30% av publiken. I dag har jag varit på Naturhistoriska Museet i Göteborg med mina barnbarn och jag var inte ensam där med småbarn. Säkert var det över 100 familjer samtidigt på museet och det var rejält livat med intresserade barn. När vi var i salen med den malmska valen påminde Margaret mig om att det var ljudillustrationer i rummet. Jag hörde dem inte ens på grund av alla frågor och kommentarer som engagerade barn förmedlade. Så kul också att se alla föräldrar som förklarar och sätter in barnens frågor i sammanhang. Sverige behöver ett ökat intresse för både historia, teknik och naturvetenskap. Vad kan då vara bättre än att besöka ett museum.

Just Naturhistoriska museet har också från årsskiftet fått möjlighet att erbjuda fri entré då vi i kulturnämnden bestämt oss för att göra en sådan satsning. Det innebär nu att alla våra regionala museer är gratis, liksom de stiftelsedrivna Västergötlands Museum och Bohusläns Museum. Förhoppningsvis leder detta till ändå fler museibesök. Om det blir dyrare för museerna, dvs att de missar intäkter från entrén återstår att se då mycket tyder på att man istället lägger pengar på fika eller shoppen.

Så kul att det är ett stort intresse att gå på museum!

Första dagen

I dag är det första dagen av det nya året. Ett ordspråk säger att det är första dagen av ditt liv. Varje ny dag är en gåva. Gårdagen är förbi, passerad och tillhör det förgångna. Det kan vi inte göra någonting åt, men minnas den. Om minnet är gott kan vi glädjas över den och minnas den med tacksamhet. Om den varit en misslyckad dag så kan vi bära med oss den och sträva efter att inte upprepa det som var misstag. Lina Sandell skrev en sång som fick namnet Herrens nåd är var morgon ny. Idén är att varje dag finns det nåd att få. Känns väldigt förtröstansfullt då vi inte har en aning om vad den nya dagen ska innebära. Starten på dagen kan också avgöra väldigt mycket av hur den sedan ska bli. Att börja dagen rätt kan alltså vara en väldigt viktig introduktion av det okända som ligger framför. Att börja dagen kvällen innan kan t ex vara ett bra sätt att dra igång. Om kläderna är framlagda, väskan packad och det som behövs ta med ligger framme då inleder man helt enkelt den nya dagen på ett betydligt bättre sätt än om man inte planerat något alls.

Jag är en ordbrukare

Ibland har jag svårt att svara på frågan: Vad gör du? Jag har flera olika roller i mitt liv och beroende på tillfällena så bör man använda rätt titel. Ett ord som jag inte ofta använder, men det förekommer, är att jag beskriver mig som en ordbrukare. Jag lever på att formulera mig i olika sammanhang. Helst talar jag, men ofta skriver jag också. Numera är det rätt många kanaler som jag använder och t ex har det blivit rätt många debattartiklar under året.

Ord har makt och genom ord kan man påverka. Jag vet att det också finns andra påverkansfaktorer men jag har valt orden som mitt redskap.

Jag inspireras också av andra ordbrukare. Senaste boken är av Carl-Henrik Jaktlund som är en av våra vassa skribenter. Faktum är att flera av dem som jag gärna läser, eller lyssnar till, har alla haft någon anknytning till tidningen Dagen. Elisabeth Sandlundh har under de senaste åren blivit en som många lyssnar till. Alltid klok och insiktsfull och är en av de viktigaste kristna rösterna i dag. En annan som är väldigt bra på att formulera sig via twitterformat är Emanuel Karlsten. Ofta instämmer jag ”så är det” när jag läser hans inlägg. I dag är han en av de stora tolkarna av sociala medier och anlitas ofta och av många. Men den som kanske är mest ”up coming” är Joel Halldorf som får allt bredare läsarskaror och framstår i dag som en av de stora kristna influencers i Sverige. Dagens artikel om nyårslöfte, publicerad i Expressen, tog tag i mig. Jag använde också delar av den i min predikan som jag höll i Pingstkyrkan idag. (Förkunnelse är en annan form av mitt ordbrukeri).  Joel har också en fantastisk förmåga att beskriva nutida händelser och trender, men framför allt förklara varför, men också ofta komma med bra och kloka lösningar.

Sverige är ett extremt liberalt land, kanske man kan säga, att svenskarna är ett av världens mest själviska folk. Därför tycker jag det är rätt stort att Expressen ger Joel Halldorf så stort utrymme att vara en kristen influencer. Jag var rätt sur på Expressen då de sparkade Marcus Birro som jag gärna läser, men känner nu att då de ger Halldorf utrymme så läser jag gärna dessa texter. Joel är också ledarskribent för Dagen som är ett av mina husorgan.

Känns ändå hoppfullt på årets sista dag att de som blickar framåt, förklarare och beskriver händelser, står förankrade i den kristna myllan.

Jag hoppas att 2018 blir ett år för mycket tid för ordbrukeri! Och därmed en möjlighet att påverka.