• Riksting i Karlstad

    Tidigt i ottan gav vi oss av på väg till Karlstad. Äntligen Riksting! Som vanligt startade tinget med att Kristdemokraternas partiordförande Göran Hägglund höll sitt rikstingstal. Talet var ideologiskt starkt och gav nog alla deltagare energi och lust att gå in i en ny valrörelse inför supervalåret 2014. Självklart hade han med en avdelning göteborgshumor också. 1:38 minuter in i klippet syns det att åtminstone jag hade hjärtligt roligt:

    [Göran Hägglund driver med oppositionen] (Från SVT)

    På eftermiddagen arbetade vi i utskott som skulle förbereda debatterna om motioner och partistyrelsens proposition med eventuellt nya förslag till beslut. Eftersom jag var talesperson för jönköpingsdelegationen var jag med i utskottet som debatterade så pulshöjande saker som Demokrati, författning och rättsväsende. Där tog vi upp motioner om villkoren för borgerliga vigselförrättare, telefonförsäljning, konkurser, brottsprovokation och att kriminalisera rymning med mera. Det som tog längst tid var nog debatten om nämndemannasystemets vara eller inte vara.

    Tokigast blev det när vi debatterade en formulering i sexköpslagen och utskottet i något slags bakvänd jämlikhetssträvan gjorde en kompromiss mellan ett par olika hugskott i debatten och kom fram till att föreslå Rikstinget att även det att sälja sexuella tjänster ska vara olagligt. Naturligtvis reserverade jag mig mot det.

    Senare på kvällen träffade jag ett par riksdagsledamöter på hotellet. De hade också varit med på utskottsdebatten tidigare och var även de bekymrade över utfallet. Det styrkte mig i min uppfattning och jag bestämde mig för att gå in i debatten dagen efter och yrka mot utskottet och i enlighet med partistyrelsen.

    Läs om dag 2 på Rikstinget här:
    [Hur jag vände Rikstinget]

    Läs om dag 3 på Rikstinget här:
    [Motionsbehandling och rikstingsfest]

    Läs om dag 4 på Rikstinget här:
    [Familjens röst!]

    Läs mer om Rikstinget på Kristdemokraternas hemsida i Värnamo:
    [Värnamobor på Riksting i Karlstad]