• Hur jag vände Rikstinget

    Andra dagen av Rikstinget började med val av partiordförande och partistyrelse. Som väntat valdes jönköpingsdistriktarna Göran Hägglund och Maria Larsson enhälligt till partiordförande respektive 1 vice ordförande. Distriktets ordförande Andreas Carlson valdes till ordinarie ledamot i partistyrelsen.

    Efter det gick jag och blev fotograferad av Lennart Molin som är en skicklig grafiker på partikansliet. Jag hade bokat tid hos honom för att ta fram proffsiga foton till mitt valmaterial nästa år.

    Därefter debatterade och antog Rikstinget en stor proposition från partistyrelsen om att Sverige ska vara världens bästa land för barn och unga att växa upp i.

    Så blev det då äntligen dags att behandla motionsavsnittet som jag hade satt mig in i särskilt som talesperson för jönköpingsdelegationen – Demokrati, författning och rättsväsende. Dagen innan hade utskottet som behandlade detta under smått kuppartade förhållanden tagit fram ett nytt förslag till beslut angående att även det att sälja sextjänster ska vara olagligt. Partistyrelsen hade självklart yrkat avslag på detta.

    I debatten klev jag och de båda riksdagsmännen från i går fram och argumenterade för att Rikstinget inte ska gå ifrån partiets tidigare ställningstagande att det är köp av sex som ska vara olagligt. Vi gick alltså emot utskottets nya förslag till beslut och yrkade bifall till partistyrelsens. Vid omröstningen gick Rikstinget på vår och partistyrelsens linje.

    Mitt resonemang var att sexköpslagen är en bra lag som står på de mest utsattas sida och tar hänsyn till de maktobalanser mellan könen som blir extra tydliga när det handlar om sexhandel. Lagen fungerar bra och är ett föredöme för andra länder. Man börjar inte förändra en så viktig och känslig lag på så svaga grunder som en ad hoc-kompromiss mellan två hugskott i ett utskott.

    Ja, så gick det till när jag vände Rikstinget…
    😉

    Läs om dag 1 på Rikstinget här:
    [Riksting i Karlstad]

    Läs om dag 3 på Rikstinget här:
    [Motionsbehandling och rikstingsfest]

    Läs om dag 4 på Rikstinget här:
    [Familjens röst!]

    Läs mer om Rikstinget på Kristdemokraternas hemsida i Värnamo:
    [Värnamobor på Riksting i Karlstad]