• HBT-diplomera Värnamo

    I mitt valmanifest har jag med att jag vill HBT-diplomera Värnamo. Jag kan inte förstå varför HBTQ-personer fortfarande ska behöva känna sig dåligt bemötta när de besöker offentliga verksamheter, som ju ska vara till för alla. I dagarna blev vi återigen påminda om dessa missförhållanden och att Värnamo kommun ligger i bottenskiktet i bemötandefrågor. Dags att skriva en insändare tänkte jag då…

    HBT-diplomera Värnamo

    Diskriminering är bland det värsta jag vet. Diskriminering bygger ofta på fördomar och okunskap.

    Genom åren har det visat sig att när man arbetar systematiskt med att minska fördomar mot, och öka kunskaper om, diskriminerade så har diskrimineringen minskat i samhället.

    En grupp människor som fortfarande möter mycket fördomar och därför ofta drar sig för att exempelvis söka sjukvård är HBTQ-personer. I dagarna har vi åter kunnat läsa att Värnamo kommun tillhör bottenskiktet i bemötande och service.

    En metod för att systematiskt förebygga denna diskriminering som har visat sig framgångsrik är HBT-diplomering, som har utvecklats av Västra Götalandsregionen för verksamheter som möter människor inom hälso- och sjukvård. På Kristdemokraternas initiativ har Jönköpings läns landsting budgeterat för att HBT-diplomera verksamheten, vilket har lett till att bland annat Ungdomsmottagningen i Värnamo nu är HBT-diplomerad.

    Modellen med HBT-diplomering borde kunna vara användbar även i kommunala verksamheter som hemsjukvård och skolornas elevhälsoarbete. På sikt kanske modellen även kan anpassas till skola och omsorgsverksamheter.

    Alla verksamheter som möter människor behöver ett systematiskt arbete med bemötandefrågor. Nu är det dags att HBT-diplomera Värnamo!

    Håkan Johansson, Värnamo
    Kristdemokrat


    Publicerad:

    • 2014-09-04: Värnamo.nu
    • 2014-09-08: Värnamo Nyheter