• Min eftervalsanalys

    Efter valet sitter vi politiker nästan som klistrade vid Valmyndighetens hemsida (www.val.se) där man kan följa rösträkningen och fördelningen av personröster nästan i realtid. Det är alltid lika spännande att se hur det går. Tänk om jag skulle bli inkryssad…

    Nu gick det ju inte så. Tvärtom, det här kommunfullmäktigevalet backade jag från 41 kryss 2010 till 23. Detta trots att jag har gjort min mest påkostade personkampanj någonsin. I och för sig så är det inte så konstigt för här i Värnamo brukar väljarna tycka att partiets rangordning på listan är bra. Det märks inte minst på att toppkandidaterna brukar få betydligt fler kryss än övriga på valsedeln. Oftast så många att de får mandat såväl i kraft av sin listposition som i antal personkryss.

    I år ställde jag upp i landstingsfullmäktigevalet för första gången, så det var ju extra spännande att se hur det skulle gå. Där fick jag fler kryss än i kommunvalet och även några ifrån Vaggeryds kommun. I vår landstingsvalkrets, Vaggeryd/Värnamo fick jag bara ett kryss mindre än landstingsrådet Mia Frisk 🙂 , fast här är ju Torbjörn Eriksson från Värnamo oslagbar. Tydligen tycker mina väljare att jag borde satsa på landstingspolitiken. Vi får väl se hur det blir med det…

    Från detaljpillet med personkryss till det större perspektivet. Redan under valnatten skrev jag att jag är nöjd och glad över att Kristdemokraterna ändå håller ställningarna i en försvagad allians här i Värnamo. Om bara Miljöpartiet väljer att fortsätta den tidigare valtekniska samverkan med Alliansen så kommer vi att få ett majoritetsstyre i Värnamo. Det är bra av flera skäl, minoritetsstyre skapar osäkerhet och ger oförtjänt mycket makt åt vågmästarpartier som Sverigedemokraterna. Vidare kan Värnamo fortsätta på den väg som har varit så framgångsrik hittills och oppositionen kan föra en aktiv oppositionspolitik.

    Efter valet 2010 kom Sverigedemokraterna med i Kommunfullmäktige och har hittills inte gjort så mycket väsen av sig. I och med årets valresultat fördubblas deras mandat och de kommer därmed in i både kommunstyrelsen och de flesta nämnderna. Jag är starkt kritisk till den människosyn som ligger till grund för deras principprogram, de utgör motpolen till mitt parti Kristdemokraterna. Ändå tycker jag att det är bra att de får denna ökade representation, för nu kan de inte skylla på att de saknar information längre. De kan heller inte fortsätta att mörka sin politik utan nu måste de visa vad de står och går för.

    Kort sagt, valresultatet ger ett stort mått av oförutsägbarhet, samtidigt som det skapar förutsättningar för en riktigt spännande mandatperiod där de ideologiska skiljelinjerna blir tydligare. Förhoppningsvis kan det vitalisera den politiska debatten i Värnamo.

    Valresultat 2014

    Fördelning av mina personröster

    Värnamo % Centralort Övriga orter Vaggeryd Vaggeryd/Värnamo % 2010
    Kommun 23 0,95 18 5 41 (3,14 %)
    Landsting 30 1,13 17 13 4 34 0,89

    Läs mer på Kristdemokraternas hemsida, Värnamo

    Kristdemokraternas mandatfördelning i Värnamo kommunfullmäktige:
    [Kristdemokraternas fullmäktigegrupp 2014-2018]

    Kristdemokraternas mandat i Jönköpings läns landstingsfullmäktige från Vaggeryd/Värnamo valkrets:
    [Våra landstingsledamöter 2014-2018]