• Mänsklig tillväxt

    Några gånger om året brukar Kommunstyrelsen träffa presidierna i kommunens nämnder och bolag för att diskutera strategiska frågor. I dag kom det mesta att handla om kommunens vision och övergripande mål som behöver ses över och passas in i kommunens styrmodell. I dag är kommunens vision Värnamo kommun, den mänskliga tillväxtkommunen. Här förverkligar du dina drömmar, skapar, upplever, är delaktig och tar ansvar. Jag tycker om den, inte minst för att den avspeglar ett tydligt kristdemokratiskt tänkande – mänsklig tillväxt.

    Mänsklig tillväxt

    Ibland hör man en del ironisera över uttrycket ”den mänskliga tillväxtkommunen” och säga att det finns väl ingen kommun som vill vara omänsklig. De har helt missat poängen! Vad det handlar om är tillväxt – ett av de mer floskulösa uttrycken vi politiker brukar strö omkring oss. Oftast när vi talar om tillväxt handlar det mest om ekonomi och materiella värden, men när vi formulerade visionen för ett tiotal år sedan ville vi vidga förståelsen av begreppet. Efter att ha experimenterat med associationer och konnotationer utkristalliserades ordparet ”mänsklig tillväxt”, som ska läsas som en enhet. Ur det kan man läsa ett antal ordlekar, till exempel:

    • Mänsklig tillväxt = befolkningsökning, vilket i sin tur leder till ökat skatteunderlag. Ju fler människor desto mer ekonomisk tillväxt. Det handlar om attraktivitet, smidighet, taxor, skatter, näringslivsklimat, genomtänkt samhällsplanering, tolerans, samhällstjänster med hög kvalitet, mångfald och mycket mer.
    • Mänsklig tillväxt = tillväxt med en mänsklig skala. Människan måste vara utgångspunkten i planering, byggande, infrastruktur, omsorg, utbildning, miljö, tillgänglighet, folkhälsa med mera. Det ger en ekologiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt hållbar utveckling värdig ekokommunen Värnamo.
    • Mänsklig tillväxt = att växa som människa. I Värnamo ska det finnas rika möjligheter till personlighetsutveckling, bildning, kultur, andlighet, fritid, naturupplevelser, kompetensutveckling…
    • Mänsklig tillväxt = …
      Ja, det finns säkert många fler ordassociationer att leka med. Gör det! 🙂

    Mot den bakgrunden tycker i alla fall jag att den mänskliga tillväxtkommunen är en riktigt spännande och utmanande vision…