• Ersättare i distriktsstyrelsen!

    Numera kan jag titulera mig 3 ersättare i distriktsstyrelsen för Kristdemokraterna i Jönköpings län – partiets största distrikt. Jag ser fram emot att börja arbeta på distriktsnivå! Tydligen tycker valberedningen att min erfarenhet av intern och extern kommunikation och mitt patos för ideologi är viktiga kompetenser i distriktsstyrelsen. Dessutom valde distriktsstämman som hölls i Huskvarna Camilla Rinaldo Miller till 1 vice ordförande för jönköpingsdistriktet och jag lyckades vända distriktsstyrelsens nej till ett ja. 🙂

    Värnamoavdelningens årsmöte tillstyrkte och skickade vidare en motion om att utreda alternativ till kärnkraften som Herrmy Nenkert Pettersson, Bertil Pettersson och Christer Fjordevik skrev till förra årets årsmöte då det inte var Riksting. Distriktsstyrelsen ville att stämman skulle avslå motionen utifrån partiets nyare ställningstaganden, bland annat i energiöverenskommelsen, där fokus ligger på att reducera koldioxidutsläppen och att senare generationers kärnkraftverk är mycket säkrare än tidigare och därför en lämplig energikälla. Jag knöt an till ett par argumentationslinjer som vi använt tidigare och som fortfarande är högst relevanta:

    • Om man utgår ifrån en livscykelanalys är ekonomer, energiforskare och miljövetare fortfarande inte ense om kärnkraftens samhällsekonomiska nytta.
    • Riskanalyser visar att såväl bränsletillverkning som energiomsättning och slutförvar innebär risker med oerhörda konsekvenser, i vissa fall tusentals år framåt i tiden, och det sätter kärnkraften i en särställning jämfört med de flesta andra energislag. I det läget är det fortfarande bäst att låta försiktighetsprincipen råda.

    Med tanke på de tekniksprång inom förnybar energi och effektiviserad energiomsättning som vi sett de senare åren menar åtminstone jag, och fler med mig, att det borde vara möjligt att gå över till energislag som varken använder koldioxidökande bränslen eller klyvbara grundämnen och på det sättet upphöra med nyproduktion av koldioxid utan att behöva ta till kärnkraft. Det var flera talare som tyckte som jag och till slut beslutade stämman att tillstyrka motionen och skicka den vidare till Rikstinget, men inte utan votering…

    Läs mer om distriktsstämman här:
    [Camilla nummer 2 i jönköpingsdistriktet]