• Tre ord: Ofullkomlig idédriven realist

    Håkan Johansson, Kommun- och regionpolitiker (KD). Ofullkomlig idédriven realist

    Jag fick möjligheten att beskriva mig själv och grunden för mitt politiska engagemang med tre ord på jönköpingsdistriktets facebooksida. Det blev ofullkomlig idédriven realist. Frågan är om kristdemokratin ändå inte är en lite jazzigare ideologi…


    Ofullkomlig idédriven realist

    Jag älskar musik. Särskilt att spela själv. Helst spelar jag jazz och annat som svänger skönt. Även om det är roligt att spela själv så är det tillsammans som musiken verkligen lyfter. Då finns alltid någon som kan spela det som jag inte fixar och när någon annan tröttnar skapas utrymme som andra kan fylla.

    Ofullkomlig

    Ett jazzband är en ganska bra beskrivning av grunden för mitt politiska engagemang – kristdemokratin. Kristdemokrater säger ofta att vi människor är OFULLKOMLIGA. Det är egentligen en missvisande översättning. Okompletta stämmer bättre. Det säger oss att trots våra styrkor och förmågor så saknar vi något. Vi behöver varandra. Gemenskap gör oss mer kompletta. Därför söker vi oss till varandra – inte minst för att lösa gemensamma uppgifter. Detta är grunden för vår syn på samhället som gemenskaper på olika nivåer, ju närmare oss själva desto mer betydelsefulla. Den viktigaste gemenskapen är familjen.

    Gemenskaperna fungerar även som korrektiv, för trots våra goda viljor och intentioner handlar vi ibland fel. Insikten om vår ofullkomlighet gör att vi strävar efter maktdelning och att vi inser att alla kan göra fel och förtjänar en andra chans. Nu verkar alla hålla med oss om att det krävs hårdare tag och strängare straff, så vi arbetar oförtrutet vidare med att även stärka de viktigaste gemenskaperna för barn och unga – familj, skola och föreningsliv.

    Om du, som jag, gärna nördar in dig i metafysiska funderingar är det också intressant att idén att vi är okompletta ger kristdemokratin en unik öppning för möjligheten av något som överskrider uppfattningen om en mät- och vägbar materialistisk värld. Det kanske finns något bortom bergen…

    Idédriven

    I jazzen utgår vi från samma musikaliska idé som vi bollar fram och tillbaka mellan varandra i olika variationer. Precis som jazzen är kristdemokratin IDÉDRIVEN. Kristdemokraterna kan beskrivas som ett reformistiskt, frihetligt och värdebaserat idéparti med värdekonservativa drag. Framför allt är det två övergripande idéer som är mina politiska drivkrafter: idén om solidaritet, vårt medmänskliga ansvar för varandra oavsett vem eller var vi är, och idén om förvaltarskap, att våra tillgångar, ekonomiska såväl som ekologiska, är lån från kommande generationer som vi har att lämna efter oss i samma, eller bättre, skick som vi tog emot dem. Som musiker är jag van att arbeta ideellt, jag är uppväxt med föreningsengagemang och jag har sett hur betydelsefullt det arbete är som utförs av idéburna organisationer – civilsamhället. Där finns kraften som utvecklar samhällsgemenskapen.

    Realist

    Jazz uppstår i nuet, i mötet mellan musiker och idé. Det låter kanske flummigt och ostrukturerat i en del öron, men det finns självklart regler att förhålla sig till. På samma sätt är det med politik. Omständigheter och förutsättningar kan ändra sig från en dag till en annan. För att vara REALIST i politiken behövs därför något att gå efter. För mig handlar det om ideologi, kristdemokratin hjälper mig att hålla riktningen, och evidens, att analyser och förslag bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Kristdemokratin bygger på mänsklighetens samlade erfarenheter av att vara, och leva som, människa. Det ger en realistisk människosyn och leder till en naturrättslig syn på rätt och fel, alltså universella regler hämtade ur vår gemensamma erfarenhet snarare än majoritetsuppfattningar och traditioner. För kristdemokrater är samvetsfrihet och civil olydnad därför naturliga skydd för enskilda mot övergrepp och inskränkt frihet från en maktfullkomlig stat.

    En realistisk ideologi kombinerad med evidens är bra instrument för en ofullkomlig idédriven realist.

    Håkan Johansson,
    Gruppledare och 1 vice ordförande i Tekniska utskottet, Värnamo kommun
    Ersättare i Regionfullmäktige, Region Jönköpings län
    Jazzgosse


    Bli medlem i KD:
    https://KD.nu/blimedlem
    #treord