• Mer räddningstjänst i hela kommunen

    När jag reflekterade över TV-intervjun om Räddningstjänsten insåg jag att vi behöver ta tillbaka initiativet. Allmänheten måste få en bakgrund till och perspektiv på det utvecklingsarbete som pågår. Det är viktigt att utmana mediebilden så att inte den sätter agendan och snävar in debatten. Jag kontaktade mina kollegor i Miljö- och stadsbyggnadsnämndens presidium, Göran Andersson (C), 1 v ordförande och Bo Svedberg (S), 2 v ordförande, och vi kom överens om att skicka denna debattartikel:

    Mer räddningstjänst i hela kommunen

    Samhället förändras. Därför behöver kommunernas verksamheter utvecklas. Räddningstjänst är ett exempel. Sedan tiden då kommuner började växa fram för att ansvara för just räddningstjänst är inte mycket sig likt. Tekniker och regelverk har bytts ut. Det har även arbetssätt och organisationsformer.

    I dagens räddningstjänstvärld talar man mycket om små effektiva enheter med spetskompetens som snabbt kan vara på plats och göra en kvalificerad insats. Man talar även om dynamisk utlarmning (larma närmaste styrka först), nya typer av samverkan med andra förvaltningar och kommuner med mera.

    Vi ser stora möjligheter att kunna ge mer räddningstjänst till alla kommunmedlemmar genom att lära av de erfarenheter som framgångsrika räddningstjänster har gjort av denna utveckling. Just nu arbetar vi i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden med ett antal förslag på hur Räddningstjänstens verksamhet ska anpassas till en ny lägre ekonomisk ram och då tar vi vara på de erfarenheterna.

    Bland förslagen finns att minska storleken på ledningsgruppen, ett antal konkreta samverkansområden med andra förvaltningar och att borstyrkan ska gå samman med deltidsstyrkan i Värnamo och uppgraderas till första insatspersoner (FIP). Därmed blir enheterna i Bor och Värnamo de kanske mest flexibla och användbara i Värnamo räddningstjänst…

    Dessa förslag har nämndens ledamöter fått med sig hem för att samtala om i sina partigrupper under sommaren. Nämnden vill även ha en analys av möjligheterna att minska ledningsorganisationen ytterligare. Fram till nästa sammanträde är vi bara glada och tacksamma för en levande dialog om framtidens räddningstjänst.

    Vi ser framför oss en utveckling med fler små flexibla enheter som kan täcka en större del av kommunen. På sikt ser vi hur andra kommunanställda med rätt utbildning och utrustning kan bidra med viktiga första insatser. Kort sagt – Räddningstjänsten utvecklas och det är för att öka tryggheten i hela kommunen och ge mesta möjliga räddningstjänst för skattepengarna.

    Miljö- och stadsbyggnadsnämndens presidium, Värnamo kommun
    Håkan Johansson (KD), ordförande
    Göran Andersson (C), 1 v ordförande
    Bo Svedberg (S), 2 v ordförande


    Publicerad:

    • 2015-07-27: Värnamo Nyheter