• Nyhetsbrev vecka 9

    Hej!

    Det är söndag förmiddag första söndagen i mars och i Dalarna åker 16~000 skidåkare Vasaloppet. Här i Linköping regnar det med full kraft från en grå himmel… Då är det lika bra att så slig ned i köket, slå på P2 Klassiskt i bakgrunden och författa veckans nyhetsbrev. Att se tillbaka på den gångna veckan som kristdemokrat i regionpolitiken är betydligt mer upplyftande! Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    En gång i månaden gästas vårt måndagsmöte med Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset av hela styrkan av regionens ledande direktörer. I måndags var det dags, och regiondirektör Krister Björkegren, biträdande regiondirektör och vårddirektör Ditte Persson Lindell, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson, vårddirektör på Vrinnevisjukhuset Jessica Frisk och regiondirektörens strateg Ellinor Komarek äntrade det inte helt rymliga konferensrummet Majblomman. Bland frågorna som lyftes var bl.a. Östergötlands resultat i och förslag på åtgärder efter Cancerfondens nyligen framlagda rapport om cancervården i landet. Köerna är i flera avseenden alldeles för långa, men det är ändå glädjande att överlevnaden är god i vår region. Vi fick också en första rapport om planeringen inför den alltid kritiska sommarbemanningen på våra sjukhus.

    Studiebesök på östgötska filmbolaget Crazy Pictures
    På måndagseftermiddagen gjorde regionutvecklingsnämndens presidium, d.v.s. ordförande Eva Andersson (S), förste vice ordförande Martin Tollén (S) och jag som andre vice ordförande, ett intressant studiebesök hos det östgötska filmbolaget Crazy Pictures. Filmbolaget huserar i utifrån sett oansenliga lokaler i ett nedlagt industriområde i Norrköping. Det som produceras och utvecklas innanför väggarna är dock långt ifrån oansenligt. Efter flera kortfilmsproduktioner, bl.a. för SVT, har långfilmen ”Den blomstertid nu kommer” tagit inte bara Sverige utan 98 andra länder i världen med storm. Utöver en intressant inblick i verksamheten, diskuterade vi allmänt förutsättningarna för filmproduktion i Sverige och Östergötland. Filmen är ett område som lyckas förena kultur och näringsliv på ett givande sätt!

    Gruppmöte med studiebesök på Smittskydd och Vårdhygien
    I tisdags kväll var det dags för februari månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Efter inledande nämndvisa gruppmöten tillsammans med våra kollegor från Moderaterna, följde Kristdemokraternas egna gruppmöte. Vi började med en stärkande promenad från regionhuset längs med nästan hela S:t Larsgatan i Linköping, tills vi vek av till Gasverksgränd 2, där regionens enhet Smittskydd och Vårdhygien har sina lokaler. Martin Zetterlund, som är kristdemokrat och vår ledamot i regionstyrelsens beredning för personal och kompetensförsörjning, är i grunden specialistsjuksköterska och arbetar sedan en tid tillbaka som processledare för VRI (vårdrelaterade infektioner) inom Smittskydd och Vårdhygien. Tillsammans med sin kollega Kersti Osmin presenterade Martin enhetens verksamhet och gav intressanta och tankeväckande inblickar i området. Efter genomfört studiebesök, stannade vi kvar i lokalerna och genomförde ordinarie gruppmöte, där vi bl.a. diskuterade kommande motioner och andra politiska ageranden framåt.

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen inföll mandatperiodens andra sammanträde med Regionutvecklingsnämnden. Jag som andre vice ordförande och Elvira Wibeck som ersättare, utgör det kristdemokratiska teamet i nämnden. På dagordningen för sammanträdet stod bl.a. ett par utbildningspass för nämndens ledamöter och ersättare, där 18 av 24 är nya för mandatperioden. Nämnden hade också en rad beslutsärenden, där hela två ärenden bereddes för slutligt beslut i regionfullmäktige. Det rörde två ärenden i nämndens roll som folkhögskolestyrelse för Lunnevads folkhögskola, dels uppdateringen av reglementet för skolan och dels justering av skolans avgifter. Både beslut om reglemente och avgifter behöver slutligt fastställas i regionfullmäktige, varför ärendena också kommer att passera regionstyrelsen innan fullmäktigemötet i april slutligt avgör. I regionutvecklingsnämnden är enigheten mellan partierna oftast stor, och det är sällan det finns olika förslag till beslut. I onsdags var ett undantag där Vänsterpartiet hade avvikande uppfattning i avgiftsfrågan, vilket Corren rapporterar om (https://corren.se/nyheter/linkoping/tvanget-at-lunch-pa-skolan-om5828454.aspx).

    Besök på distriktsstämma för KDU Östergötland
    I onsdags kväll hade jag glädjen att gästa distriktsstämman för KDU Östergötland, som hölls i Kristdemokraternas lokaler vid Kristinaplatsen i Norrköping. När stämmodeltagarna klarat av förhandlingarna och ätit såväl smörgåstårta som kladdkaka, blev det min tur att berätta lite grann om hur Kristdemokraterna är med och påverkar politiken i Region Östergötland utifrån en oppositionsroll. Tack KDU med ordförande Samuel Holm i spetsen för ett trevligt besök på er distriktsstämma!

    Möte med kommunerna om ny kulturplan
    På torsdagsförmiddagen hade regionen bjudit in kulturpolitiskt ansvariga och kulturchefer från Östergötlands kommuner till en förmiddag med information och dialog kring processen att ta fram ny kulturplan för Östergötland. Som jag berättat i flera tidigare nyhetsbrev pågår sedan i höstas en turné, där regionen besöker alla kommuner i Östergötland för att ha dialog med såväl kommunpolitiker som företrädare för civilsamhällets organisationer. I torsdags, när enbart ett fåtal dialogtillfällen återstår, sammanfattade kulturenhetens medarbetare läget i processen, och visade också förslag på de strategiska inriktningar som föreslås för den nya kulturplanen. Det blev också tillfälle att i mindre grupper diskutera ytterligare medskick till kulturplanen.

    Strategiskt samråd mellan regionen och kommunerna
    I fredags hölls mandatperiodens första Strategiska samråd mellan regionen och Östergötlands kommuner. Det strategiska samrådet samlar kommunstyrelseordförande och oppositionsledare från de tretton kommunerna i Östergötland, samt ordförande och andre vice ordförande i Regionstyrelsen, Regionutvecklingsnämnden (RUN) samt Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) inom regionen. Med är också regiondirektör, regionutvecklingsdirektör och en del ytterligare tjänstpersoner från regionen. Det strategiska samrådet hade föregående mandatperiod enbart två träffar om året, men kommer nu ha tre träffar per termin, och har alltså utökats med representanter från RUN och TSN. Bakgrunden är att de tre tidigare samråden under RUN (näringsliv, utbildning och kultur) samt samrådet under TSN (samhällsplanering) försvunnit och dessa samråds frågor nu ska fångas upp av det strategiska samrådet. Vid fredagens möte lyftes bl.a. den pågående processen att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi för Östergötland, arbetet med ny kulturplan, den analys som gjorts av platsmarknadsföring av Östergötland och information om arbetet med infrastrukturfrågor inom mälardalssamarbetet ”En bättre sits”. Som kristdemokrat är det också roligt att en av Östergötlands tretton kommunstyrelseordförande som deltar i samrådet är kristdemokrat, Annicki Oscarsson från Ödeshög!

    Medan jag skrivit nyhetsbrevet har regnet avtagit något, och kanske kan det bli lite sol till eftermiddagen… I vilket fall önskar jag er alla en fin söndag!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se