• Mathias Bengtsson: Vi gör det billigare att tanka

  Du som är i behov av bil ska inte betala orimliga priser. Därför sänker vi nu reduktionsplikten och gör det billigare att tanka.

  Vi har redan sänkt drivmedelsskatten med en krona per liter vid pump. Nu sänker vi reduktionsplikten med 6,5 procentenheter för bensin och hela 34 procentenheter för diesel.
  Det innebär 5,5 kronor billigare per liter diesel redan nästa år, givet att kostnaden för att uppfylla reduktionsplikten kommer att ligga nära 13 öre plus moms per procentenhet och med reservation för förändringar i utbud och efterfrågan.
  Om de rödgröna partiernas föreslagna höjningar av reduktionsplikten gällt, hade en liter diesel kunnat sluta på över sju kronor dyrare jämfört med vår sänkning. Det hade inneburit cirka 500 kronor dyrare för en full tank i en Volvo V70.
  Regeringen fortsätter parallellt med åtgärder för att snabba på elektrifieringen, inte minst inom transportsektorn. Genom att kraftigt bygga ut den fossilfria elproduktionen kan vi minska utsläppen – utan att straffa alla de människor som är i dagligt behov av bilen.
  För många kommer bilen även fortsättningsvis vara en viktig del för att klara vardagen och därför sänker vi nu reduktionsplikten. Det ska bli billigare att vara svensk.

  Mathias Bengtsson (KD), riksdagsledamot