• Sms-livräddare i Dalarna? Ja, nu är det beslutat!

  I början av nästa år kommer frivilliga med kunskap inom hjärt-lungräddning (HLR) kunna gripa in vid hjärtstopp runtom i Dalarna, och fler liv kommer att kunna räddas. Detta tack vare att vi nu beslutar om att införa tjänsten Sms-livräddare.

  Varje år drabbas runt 200 personer i Dalarna av hjärtstopp utanför sjukhus. Eftersom hjälpen oftast dröjer för länge överlever enbart 10-15 procent av de drabbade.

  Med anledning av detta behöver medborgarna involveras i tidig HLR, innan sjukvården tar vid. Om tidig HLR ges fördubblas chansen till överlevnad, och det har visat sig att frivilliga ofta kan hinna fram före ambulansen.

  Sms-livräddare fungerar i samverkan med SOS Alarm. Efter samtal till 112 larmas frivilliga i närheten via en app, som visar en karta till den drabbade och till närmaste hjärtstartare.

  I Dalarna finns över 700 hjärtstartare, och redan har 2 200 personer i länet registrerat sig i appen – trots att tjänsten inte har införts ännu. Detta är en stor samhällsresurs som idag är outnyttjad.

  Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu gett regiondirektören i uppdrag att införa tjänsten som kommer att vara igång i början av nästa år, senast 1 juni 2024.

  Läs debattartikeln här: https://www.falukuriren.se/2023-12-13/nu-infor-vi-sms-livraddare-i-dalarna?fbclid=IwAR39FiMLcuERumksEAbLyNdr-_SdaSeBqe1iPqEqBXQu_aO2dWAdfECJp4E