• 2010-04-26 Familjecentral

    Kristdemokraterna i Lidköping och Miljöpartiet i Lidköping

    Motion till Lidköpings kommunalfullmäktige

    Införande av Familjecentral i Lidköpings kommun

    Lidköping hade för ett antal år sedan en familjecentral som ansågs som ett föredöme såväl nationellt som internationellt, men tyvärr tvingades den att läggas ner av skilda skäl.
    Vi vill nu att den återskapas i kommunen.

    Familjecentralen i samarbete mellan kommunen och regionen skapar förutsättningar för tryggare föräldrar och friskare barn. Här kan samlad kompetens kring barns ohälsa och behov tas tillvara samtidigt som man ökar föräldrarnas betydelse.
    Familjecentraler handlar inte om att öka kostnaderna för samhället.

    Det handlar om samarbete mellan öppna förskolan, mödra- och barnhälsovård och socialtjänst. Det handlar om att ge familjerna det stöd de behöver för att orka och kunna vara bra föräldrar och det handlar om att hitta de barn och föräldrar som behöver ett särskilt stöd, inte minst våra tonårs- föräldrar, nya svenskar samt ensamstående.

    Preliminära slutsatser från en utvärdering av familjecentraler i Västra Götaland visar på positiva effekter för föräldrar av föräldrastöd på familjecentraler upp till tio år efter besöken på familjecentralen.

    Vi vill med vår motion att våra familjer i Lidköpings kommun ska få samma möjligheter till hälsofrämjande verksamhet som Mariestad, Tidaholm, Vara, Essunga, Götene osv.

    Kristdemokraterna och Miljöpartiet yrkar

    att kommunfullmäktige ger i uppdrag
    att ta upp frågan om att i samverkan med primärvården i Västra Götalandsregionen återinföra minst en Familjecentral i Lidköpings kommun.

    Lidköping 2010-04- 26
    Motionen läggs som en gruppmotion