• 2010-06-18 Distriktssköterska för Lidköpingsborna även på landet

    Motion till Lidköpings Kommunfullmäktige

    Distriktssköterska för Lidköpingsborna även på landet.

    För att förebygga ohälsa och skapa trygghet krävs närhet och tillgänglighet till primär hälso- och sjukvård för de äldre och övriga som bor i tätorterna utanför Lidköping.
    Kommunen har ett ansvar i denna fråga genom att initiera och arbeta för att även lands- bygdens befolkning har förutsättningar att upprätthålla en god hälsa.
    Ansvaret för äldres hälso- och sjukvård och sociala insatser vilar på flera aktörer och huvudmän. Detta ärende ingår i den s.k. gråa zonen och riskerar därmed att hamna mellan ”stolarna”.

    Genom flera omorganisationer inom landstingets primärvård och kommunens äldreomsorg under många år har Lidköpingsborna på landsbygden fått en försämrad tillgänglighet till sjukvårdsinsatser på grund av att distriktssköterskemottagningarna har stängs i tätorterna på landet bl. a. Järpås, Tun, Vinninga. De boende hänvisas idag till vårdcentralerna i Lidköping. Detta har speciellt drabbat de äldre på landet som idag har betydlig försämrad service av ”Närsjukvård” och förebyggande insatser.
    Distriktssköterska för hemsjukvårdens patienter finns idag i landsbyggdstätorterna men är inte tillgänglig för övriga äldre i dessa tätorter.

    Vi anser att de boende på landet ska ha samma möjlighet att få hjälp med mindre sjukvårdsinsatser ex. blodtryckskontroller, såromläggningar och även hembesök som de innevånare som bor i Lidköpings tätort.

    Med anledning av ovanstående föreslår vi
    – att kommunen initierar ett aktivt samarbete med primärvården i Lidköping och ser över insatser för människor som bor på landet,

    – att samverkan och samordning mellan kommunens och hälso- och sjukvård förstärks för att underlätta för speciellt äldre att få service så nära som möjligt,

    – att undersöka möjligheten att upprätta ett avtal mellan kommun och landsting för att samordna personalinsatser för enkla hälso- och sjukvårdinsatser för boende på landet.

    Kristdemokraterna i Lidköping den 2010-06-18
    Maj Ader, Carina Karlsson
    Upptagen som gruppmotion

    Tommy Larsson,
    Gruppledare för Kristdemokraterna i fullmäktige.