• 2011-05-04 Inför värdighetsgaranti i Lidköping

    Motion till Lidköpings Kommunfullmäktige

    Inför värdighetsgaranti i Lidköping

    För att äldre personer och deras anhöriga ska veta vad som utlovas av äldreomsorgen är värdighetsgaranti ett system för värdegrundsmärkning av äldreomsorgen.
    Värdegrundsmärkningen av äldreomsorgen ska både ge information till äldre personer, närstående och övriga medborgare och driva på kvalitetsförbättringar hos utförarna.

    När ett äldreboende, hemtjänstenhet eller daglig verksamhet har värdegrundsmärkts innebär det att verksamheten följer och lever upp till särskilda och preciserade krav.
    Vi måste våga vara tydliga med vad våra medborgare kan förvänta sig och vad kommunen erbjuder. Det gäller också om man inte lever upp till sitt åtagande.

    För att stödja framväxten av lokala värdighetsgarantier och uppmuntra kommunerna att utforma lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgens verksamheter, har regeringen beslutat att satsa 100 miljoner kronor per år, sammanlagt 400 miljoner under mandatperioden.
    Regeringen kommer att under 2011 erbjuda prestationsbaserade stimulansbidrag till de kommuner som väljer att frivilligt införa värdighetsgarantier enligt Socialstyrelsens vägledning.

    I Lidköping har en vård- och omsorgsplan under år 2010 tagits fram i samverkan mellan tjänstemän och politiker i vård och omsorgsnämnden.
    För att ytterligare öka tryggheten och säkerheten för vårdtagarna och deras anhöriga i äldreomsorgen är det viktigt att också införa värdighetsgarantin i Lidköpings kommun.
    Den blir dessutom ett viktigt verktyg för kvalitetsuppföljning av äldreomsorgsplanen och verksamheterna inom äldreomsorgen.

    Att åldras med värdighet betyder för oss att behandla människor med respekt och värdighet. Det betyder att få god omvårdnad men det handlar också om det friska åldrandet och ge förutsättningar till förebyggande insatser.