• 2011-10-28 En tryggare skola – förskolan och skolans arbetsmiljö kvalitetssäkras genom certifiering

    Kristdemokraterna i Lidköping 28 okt 2011

    Motion till Lidköpings Kommunfullmäktige

    En tryggare skola – förskolan och skolans arbetsmiljö kvalitetssäkras genom certifiering.

    Varje dag går över en miljon barn och ungdomar till sin arbetsplats, förskolan och skolan. För eleverna är det den första kontakten med vuxenlivet utanför familjen. Den miljö de upplever i skolan bidrar till att forma deras uppfattning om hur ett vuxenliv kommer att gestaltas. Det är därför en demokratisk rättighet att de skall ha inflytande över sin arbetsmiljö och aktivt delta i detta arbete. /Barnkonventionen, skollagen/. Elever har samma behov de som vuxna och som förälder ska jag känna att mitt barns arbetsmiljö är säkert och tryggt.
    Tyvärr har skolan blivit en av de arbetsplatser som har de största arbetsmiljöproblemen, inte minst de psykosociala. Bland problemen finns stress, våld, mobbning och trakasserier och brist på inflytande. Men även de fysiska problemen har ökat. Allt fler allvarliga olyckor i skolan anmäls till arbetsmiljöverket. Varje år skadas nästan 30~000 elever i skolan att de måste uppsöka sjukhus eller vårdcentral. Det innebär att flera elever än förvärvsarbetande per 1000 inv., skadas varje år. I Lidköping fick år 2008 485 barn, 6-12 år, uppsöka sjukhus eller vårdcentral. Antalet skador har ökat jämfört med tidigare år.
    I olika lagar och förordningar finns inskrivet att skolan skall erbjuda en trygg och säker miljö, vilket är en förutsättning för allt lärande. Arbetsmiljöverkets regler omfattar alla oavsett arbetsplats, eftersom eleverna räknas som arbetstagare men enligt de inspektioner som görs finns det stora brister när det gäller efterlevnaden i skolan.

    Lidköping har av WHO certifierats som en säker och trygg kommun, vilket ställer tydliga krav att alla medborgare oavsett ålder skall känna sig säkra och trygga i sin miljö. Det finns kriterier som skall uppfyllas för att bli certifierad. I detta säkerhetsprogram ingår också skolan; Safe School.
    Vi föreslår
    att Lidköpings förskolor och skolor inom ramen för en Säker och trygg kommun(Safe community) arbetar fram kriterier för att säkerhetsställa elevernas trygghet och säkerhet, vilket innebär :
    att barn och elever ges ökat inflytande och delaktighet över sin arbetsmiljö,
    att varje förskola och skola genomför ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter och checklista och att det omfattar såväl den fysiska som psykosociala miljön,
    att varje förskola och skola antar en 0- vision för tillbud och skador genom att arbeta med tillbuds-och skaderegistrering,
    att arbetsmiljöarbetet genomförs i samverkan med andra förvaltningar, folkhälsorådet och myndigheter som räddningstjänst, polis, frivilliga organisationer,
    att inom ramen för WHOS: kriterier varje förskola och skola arbetsmiljöcertifieras som Safe Schools /Säkra och trygga skolor/.

     

    För Kristdemokraterna i Lidköping 28 okt. 2011

    Anders Ader                                               Marcus Edström

    Ledamot i barn och skolnämnden             Ersättare i Barn och skolnämnden

    Motionen upptas som en gruppmotion

    Tommy Larsson, gruppledare