• 2011-11-20 Folkhälsofond för barn och ungdomar

    Folkhälsofond för barn och ungdomar

    Den allra viktigaste insatsen för att skapa en god folkhälsa är att ge barn och unga en bra start i livet och förutsättningar för att avsluta skolan med fullständiga betyg och därmed goda möjligheter på arbetsmarknaden. Tidiga insatser för barn och ungdomar med särskilda behov i förskola och skola ger både minskade samhällskostnader och bättre hälsa. Vi vet också att en särskilt riktad insats för ett barn/ ungdom kan få positiva effekter för dennes hela livssituation.

    Förutom att ohälsa hos våra barn och ungdomar innebär olika begränsningar, lidande och minskad livslängd, får det också en rad samhällsekonomiska effekter av dolda kostnader för kommunen men också för andra skattefinansierade aktörer som rättsväsendet, arbetsförmedling, försäkringskassa och hälso- och sjukvård.

    De flesta av våra barn och ungdomar i Lidköping har en god hälsa men Folkhälsoinstitutets rapport om barn och ungdomars hälsa, visar att depression och ångest hos kommunens barn och ungdomar ökar. Dagligen rapporteras om barn och ungdomars dåliga kostvanor, stort alkohol- och narkotikaintag ökade risker för skador av destruktiv art. Lägg därtill arbetslöshet bland våra ungdomar och dess konsekvenser det får för deras hälsa.
    En förutsättning för att skapa en god folkhälsa för barn och ungdomar är ökad samverkan och samordning mellan Barn och skola, Social- och arbetsmarknad, Utbildning, Vård- och omsorg, Kultur och fritid, Folkhälsorådet, Hälso- och sjukvård samt övriga myndigheter och organisationer. Vård och omsorg och social och arbetsmarknad har påbörjat ett projekt, VOSA, för en samlad organisation gällande barn, ungdomar, familjer och vuxna som är i behov av samlat stöd.

    Flera kommuner har nu inrättat en ”social fond” för att möjliggöra tidiga insatser. I Lidköping har tjänstemän från Vård och omsorg, Social och arbetsmarknad, Barn och skola och Kommunledningskontoret deltagit i ”Utbildning för att värdera de socioekonomiska effekterna av prevention, tidiga och samordnade insatser samt rehabilitering”. De redovisar i sitt arbete att en satsning på tidiga insatser med medel ur en folkhälsofond skulle ge en betydlig högre avkastning än vad ”Gullspångsaktierna” idag ger.
    För Lidköpings kommun borde det vara fullt möjligt att ur kapitalet avsätt 35-40 milj. till en Folkhälsofond för tidiga insatser.
    Kristdemokraterna i Lidköping föreslår därför
    att kommunen inrättar en folkhälsofond för tidiga och långsiktiga insatser för barn och ungdomar,
    att medel ur fonden används för ett systematiskt och långsiktigt hälsofrämjande arbete,
    att medel ur fonden används för speciella insatser för såväl enskilt barn eller ungdom som för olika grupper,
    att Kommunstyrelsen utarbetar regelverk för hur fonden ska användas.

    Kristdemokraterna i Lidköping
    Tommy Larsson, Anders Ader, Annika Björk Samuelsson, Cristina LKarlsson, Maj Ader, Michael Malmborg