• Helhetsperspektiv för stöd till familj, barn och ungdom – en investering för framtiden

    Kristdemokraterna Lidköping den 28 april 2012

    Motion till kommunfullmäktige

    Helhetsperspektiv för stöd till familj, barn och ungdom – en investering för framtiden

    När det gäller stöd och hjälp till barn, ungdomar och föräldrar finns krav på helhetsperspektiv och samverkan mellan olika aktörer och verksamheter inom området familj, barn och ungdom. Det traditionella sättet är att utgå från olika politikerområden såsom familjepolitik, utbildningspolitik och kulturpolitik. Denna organisation är många gånger relevant men oftast har den sin grund i administrativa orsaker.
    En samverkan och en helhetssyn mellan dessa olika verksamheter har visat sig svår att uppnå. Nödvändigheten av att samla all kompetens för stöd till familjen, barn och ungdom har alltmer uppmärksammats. Vid den temadag, som hölls i mars 2012 för kommunens politiker och tjänstemän kring barns och elevers sociala hälsa, presenterades ” Utvärdering av kommunens arbete för barn och unga i utsatthet 2011”. Denna utredning visar att samtliga förvaltningar känner behov av att samverka mer med övriga förvaltningar. Framför allt med Social och arbetsmarknad samt Barn och skola. Svarande inom Social och arbetsmarknad känner störst behov av att samarbeta med Barn och skola, Vård och omsorg samt Utbildning.
    Vi Kristdemokrater anser att denna kunskap måste tas tillvara i förvaltningarna och snarast leda till handling.
    Familjecentralen är ett tydligt exempel på hur stöd till familj och barn utgår från ett helhetsperspektiv. VOSA-projektet är ett annat samarbetsprojekt mellan Vård och omsorgsförvaltning och Social och arbetsmarknadsenheten för att utveckla samordning av insatser för barn och ungdom. Vi anser därför att Barn och skola knyts till denna samverkan.
    För att stimulera och utveckla ett funktionellt samarbete är lokalfrågan viktig. När nu Barn och elevhälsan söker nya lokaler vill vi aktualisera lokalfrågan för att stimulera en framtida samordning för de enheter inom Social och arbetsmarknadsnämnden, Vård och omsorgsnämnden och Barn och skolnämnden som arbetar med stöd till familjer, barn och ungdom.
    Det finns nu goda förutsättningar i kommunen att utveckla tidiga insatser för att förebygga ohälsa för familjen, barn och unga. För att uppnå detta är det nödvändigt med en gemensam helhetssyn, fungerande samarbete och en samsyn att prioritera långsiktigt i människor.
    Rapporten ” Att investera i framtiden”, som presenterades på temadagen, visar på att samverkan på lång sikt blir en lönsam investering . Rapporten har två centrala slutsatser:
    att vi måste arbeta över förvaltningsgränserna,
    att vi måste tänka och räkna långsiktigt.

    Kristdemokraterna i Lidköping föreslår därför
    att en undersökning snarast görs hur stödinsatser för familj, barn och ungdom utifrån ett helhetsperspektiv samordnas,
    att undersöka hur lokalfrågan kan öka samarbete och samordning mellan de enheter som ansvarar för stöd till familj, barn och ungdom.

    Kristdemokraterna i Lidköping den 28 april 2012

    Anders Ader, Carina Karlsson, ledamot i Barn och skolnämnden ledamot i Social och arbetsmarknadsnämnden

     

    Maj Ader

    2:e v.ordf. Vård och omsorgsnämnden

    Tommy Larsson

    gruppledare för Kristdemokraterna i fullmäktige