• Germundsson får nytt uppdrag av regeringen

    Regeringen har utsett Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd att ingå i den strandskyddsdelegation som regeringen inrättat och som har fått i uppdrag att förbättra tillämpningen av strandskyddsreglerna. – Det här är ett mycket intressant uppdrag och en oerhört angelägen fråga där tillämpningen måste bli bättre över landet, säger Germundsson. Den nya strandskyddslagen fungerar inte som det var tänkt, varken i tätbebyggda storstadsområden eller i glest befolkade delar av landet.

    – Genom mina uppdrag bland annat i SKL och Entreprenörsregionen. och inte minst med erfarenhet från en – åtminstone fram till februari i år – ganska stelbent handläggning i min egen kommun, har jag en hel del kunskap och erfarenhet som jag hoppas kunna bidra med i delegationens arbete, säger Bengt Germundsson. Det är orimligt att lagstiftningen ska tillämpas exakt på samma sätt i glesbygdskommuner med flera kilometer strand per invånare som i tätbebyggda storstadsområden.

    Delegationen har bl a fått i uppdrag att utföra och samordna en in-formations- och kunskapsinsats när det gäller frågor som berör till-lämpningen av strandskyddsreglerna. Delegationen ska utgöra en arena för erfarenhetsutbyte och dialog. Syftet med delegationens arbete är att bidra till kompetensutveckling när det gäller tillämpningen av strandskyddsreglerna i miljöbalken och plan- och bygglagen och förutsättningar för en nationellt harmoniserad tillämpning av strandskyddsreglerna.

    – Jag är glad att vi har kunnat utse en namnkunnig grupp beslutsfat-tare som med stort engagemang och erfarenhet kommer att kunna ta sig an dessa frågor, säger bostadsminister Stefan Attefall. En av dele-gationens viktigaste uppgifter blir nu att utveckla en arena för sam-verkan och information för kommuner och de myndigheter som ska tillämpa de nya reglerna och för allmänhet, organisationer, företag och andra berörda.

    Ordförande i Strandskyddsdelegationen – Nationell arena för samverkan, är direktör Lärke Johns, tidigare myndighetschef för KRUS.

    Övriga ledamöter är:
    Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryds kommun
    Gunilla Glasare, direktör på Sveriges Kommuner och Landsting
    Chris Heister, landshövding i Stockholms län
    Gustaf Hoffstedt, riksdagsledamot
    Bengt Kjellson, generaldirektör på Lantmäteriet
    Maria Söderberg, kommunalråd i Krokoms kommun
    Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör i Västra Götaland
    Janna Valik, generaldirektör på Boverket
    Jan-Olov Westerberg, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet
    Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket
    Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län
    Uppdraget ska vara slutfört i december 2015.

    Strandskyddsdelegationens webbplats www.sou.gov.se/strandskyddsdelegationen
    Regeringens pressmeddelande http://www.regeringen.se/sb/d/16775/a/215814