• Nyhetsbrev vecka 35

    Hej!

    Veckans sista dag är här, och det är högtid att författa veckans nyhetsbrev med några nedslag i veckans regionalpolitiska händelser. En vanlig vecka händer en hel del kopplat till Kristdemokraternas arbete i Region Östergötland. Allt hamnar inte i nyhetsbrevet, men förhoppningsvis lyckas jag sammanfatta de viktigaste händelserna. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Ungefär en gång i månaden får vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset, besök av några av regionens ledande direktörer på vårt måndagsmöte. I måndags var första tillfället efter sommaren, och en kvartett bestående av tillförordnad regiondirektör Ditte Persson Lindell, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla och ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson gästade oss. Bland de aktuella frågor de fyra direktörerna informerade om fanns en uppdatering av vårdplats- och bemanningsläget på regionens sjukhus i den inte helt avslutade sommarsäsongen, processen kring ny upphandling för Lasarettet i Motala, start av arbetet att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi (RUS) för att ersätta det tidigare regionala utvecklingsprogrammet (RUP) samt läget för rekrytering av ny regiondirektör och ny forskningsdirektör för regionen.

    Gemensamt presidiemöte för RUN och TSN
    På måndagseftermiddagen samlades presidierna för Regionutvecklingsnämnden och Trafik- och samhällsplaneringsnämnden för gemensamt presidiemöte tillsammans med regionutvecklingsdirektör och de olika enhetscheferna inom regional utveckling. Temat för mötet var genomgång av projektansökningar från framförallt olika EU-fonder, som antingen står i begrepp att skickas in, eller som befinner sig precis i början av ansökningsprocessen. Två projekt fick lite mer fokus vid detta möte, dels tredje etappen i utvecklingen av regionens företagskluster för gröna näringar – Vreta Kluster, dels ett större europeiskt projekt kring kulturarv och besöksnäring, som ännu befinner sig på idéstadiet.

    Första spadtag för Vårdcentrum i Finspång
    I tisdags bjöds det in till första spadtag för nya Vårdcentrum i Finspång. Redan under den första mandatperiod som Alliansen och Vrinnevilistan utgjorde majoriteten i Landstinget i Östergötland, 2006-2010, satte processen igång för bygget. Den gamla lasarettsbyggnaden i Finspång, som visserligen är mycket naturskönt belägen, är sliten och uppfyller inte kraven för att klara dagens behov och krav för en säker hälso- och sjukvård. Därför är det inte bra att processen av olika skäl dragit ut på tiden, och byggstart försenats med några år (som jag berört i en del tidigare nyhetsbrev). Men, därför är det ändå roligt att det i tisdags äntligen kunde tas första spadtag, och byggnationen nu verkligen kommer igång!

    Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnden
    På tisdagen sammanträdde också hälso- och sjukvårdsnämnden, där Kristdemokraternas ersättare i nämnden, Lena Käcker Johansson, tjänstgjorde som ledamot, då ordinarie ledamot Stefan Redéen, hastigt behövde kallas in till tjänstgöring på kirurgen på Universitetssjukhuset. Det stora beslutet på nämndmötet handlade om beslut om kravspecifikation för upphandlingen på lasarettet i Motala, vilket markerar att upphandlingsprocessen nu på allvar kommer igång. Det är ändå värt att reflektera över den omsvängning det socialdemokratiska partiet har gjort i sin inställning till upphandling från valrörelsen 2014 till att nu som majoritet gå i spetsen för ny upphandling. En positiv omsvängning som gynnar medborgare och medarbetare! Mindre positivt är utvecklingen av tillgängligheten till vården, där Östergötland från att ha legat riktigt bra till när Kristdemokraterna tillsammans med övriga Alliansen och Vrinnevlistan styrde, till idag. Kristdemokraterna och Moderaterna har därför begärt att ansvariga centrumchefer ska komma till hälso- och sjukvårdsnämnden för att rapportera hur arbetet med att korta vårdköer ska ske. Mer om ageranden från KD och M fanns att läsa i nyhetsartikel i bl.a. Corren i veckan (http://corren.se/nyheter/ostergotland/allt-farre-ostgotar-far-vard-i-tid-om4792096.aspx).

    Sammanträde med regionstyrelsen
    Onsdagen innebar sammanträde med regionstyrelsen. Som vanligt har regionstyrelsen många ärenden på dagordningen. Bland ärendena kan nämnas ekonomisk delårsrapport får första halvåret 2017. Precis som när det gäller tillgänglighetssiffrorna ser det inte heller här speciellt bra ut. Kristdemokraterna och Moderaterna yrkade därför på att centrumcheferna för de sjukvårdande verksamheterna kallas till kommande regionstyrelsesammanträde för en redovisning av nuläge och kommande åtgärder. Yrkandet bifölls av majoriteten, och förhoppningsvis kan det bidra till ökat fokus på att komma tillrätta med ekonomin.

    Möte med arbetsutskott för samrådet för näringslivsutveckling
    På torsdagsförmiddagen åkte jag till Norrköping och Visit Östergötlands lokaler, där det första sammanträdet ägde rum med det nyinrättade arbetsutskottet för regionens samråd med kommunerna kring näringslivsutveckling. I samrådet finns en representant från varje kommun i Östergötland samt Regionutvecklingsnämndens presidium. I arbetsutskottet finns Eva Andersson (S), ordförande och jag från regionen samt företrädare för en liten, en mellanstor och en stor kommun i Östergötland. Mötet ägnades åt att förbereda samrådets heldagsmöte i slutet av september och det arbete som då kommer göras med samrådets arbetsplan för 2018.

    Vänortskonferens om digitalisering av kulturarvet
    Torsdag-Fredag anordnade Region Östergötland tillsammans med Linköpings och Norrköpings kommuner en vänortskonferens om digitalisering av kulturarvet. Vänorter och samarbetsregioner till Östergötland hade bjudits in för att presentera goda exempel på digitalisering av kulturarv. Presentationer från bl.a. Finland, Lettland och Polen värvades med svenska exempel i och utanför Östergötland. Från regionutvecklingsnämndens presidium deltog ordförande Anita Jernberger (L) och undertecknad.

    Dialogmöte om Stångådalsbanan och regional tillväxt
    I fredags tog vi från Kristdemokraterna ytterligare ett steg i vårt arbete för att Region Östergötland ska prioritera Stångådalsbanan på riktigt. Med utgångspunkt i den motion vi lämnade in i våras, och de debattartiklar, filmer och andra utspel vi gjorde under våren, bjöd vi i fredags in till ett dialogmöte i Kisa kring Stångådalsbanan och regional tillväxt. För att visa på vilken betydelse den regionala järnvägen mellan Linköping och Kalmar har för tillväxt och arbetstillfällen längs banan, hade vi till dialogmötet bjudit in Malin Forsgren från Cleantech Östergötland och Mikael Lundin från BoKlok i Gullringen, för att ge synpunkter från pendlarperspektiv och arbetsgivarperspektiv. Vidare fick vi en genomgång av aktuellt läge av Michael Leijonhud från Infrastrukturkansliet, som ägs gemensamt av kommunerna längs banan. I panelsamtalet, som jag hade förmånen att leda, deltog dessa tre och dessutom Lena Käcker Johansson, både som motionär och som kommunfullmäktiges ordförande i Kinda samt Gudrun Brunegård, oppositionsråd i Landstinget i Kalmar län. Corren var på plats och bevakade dialogmötet och publicerade på lördagen denna artikel: (http://www.corren.se/nyheter/enad-front-star-upp-for-taget-om4796288.aspx)

    I helgen pågår Östgötadagarna där många företagare på landsbygden öppnar upp och säljer produkter av olika slag, visar spännande miljöer och erbjuder roliga aktiviteter för olika åldrar. Visit Östergötland samordnar dagarna och har bl.a. tagit fram en bra karta över alla deltagande företag. Igår gjorde jag en tur till bl.a. Löts gårdsmejeri, Stafsäter Gårdsglass, Bondbönans odlingar i Seltorp och Ateljé Tjustgård i Degeryd. Om du inte redan har gjort något besök, passa på idag söndag! Till sist vill jag önska er alla en fortsatt trevlig söndag!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se