• Principprogramsapp, kärnkraft och republik

    Just nu håller Kristdemokraterna på och reviderar principprogrammet – det program som presenterar de kristdemokratiska principerna som sedan förtydligas, detaljeras och uppdateras i handlingsprogram och rapporter. I dag var det sista dagen att komma in med synpunkter, så jag har hållit på en stund med att skicka in mina. De flesta är ganska harmlösa, men det finns ett par som nog kan få fart på debatten om de kommer ända fram till höstens Riksting – avveckla kärnkraften och inför republik.

    Jag tycker om principprogrammets resonerande stil med stundtals skönlitterära kvaliteter. Kapitelrubrikerna är ofta drastiska och väcker lusten att läsa vidare. De flesta förändringar som jag föreslår är mest av redaktionell karaktär, men det finns några saker som jag tycker att principprogramskommittén bör fundera över ett varv till.

    • Efter energiöverenskommelsen 2009 började Kristdemokraterna ändra skrivningarna om kärnenergins framtid till att den inte ska fasas ut. Utifrån vad vi vet om kärnenergins risker och ekonomiska och miljömässiga subventioner ur ett livscykelperspektiv menar jag att det är klart att epoken med kärnenergi fortfarande måste vara en parentes, om än något längre än vi har trott tidigare. Mitt förslag:
      – Ersätt En driftsäker kärnkraft kommer att vara en viktig del av svensk elproduktion under överskådlig tid med originaltexten Den svenska kärnkraften ska fasas ut ur energisystemet i takt med att den ersätts med förnybar energi.
    • Kristdemokraterna har alltid sagt ja till Sveriges nuvarande statsskick konstitutionell monarki. Trots att jag inte tror att jag vinner gehör för förslaget, men för att det är viktigt med en levande dialog i konstitutionella frågor, så föreslår jag att stycket om Sveriges statsskick ersätts med:
      – Den konstitutionella monarkin är en förlegad rest av ett feodalt samhällssystem som vi i övrigt har lämnat och hör som sådan inte hemma i en modern demokratisk stat som Sverige. Sveriges statsskick ska vara konstitutionell republik.
    • Jag och Camilla Rinaldo Miller har tidigare motionerat om att de skolor som så önskar ska kunna ha en flexiblare indelning av läsåret, till exempel ett treterminerssystem. Inte minst kan det betyda mycket för elever med inlärningssvårigheter att inte loven blir så långa utan mer jämnt fördelade över läsåret. Mitt förslag:
      – Skolstarten och fördelningen av den garanterade undervisningstiden under läsåret i både grund- och gymnasieskola bör i stor utsträckning vara flexibel.
    • I förslaget har kommittén strukit en biståndpolitisk åtgärd som kan vara användbar i kombination med andra åtgärder och krav på mottagarlandet, nämligen skuldavskrivningar. Mitt förslag:
      – Skuldavskrivningar ska fortsätta finnas med som en biståndspolitisk åtgärd.

    Något som jag verkligen hoppas blir verklighet är att principprogrammet även publiceras i form av en app. Då blir det enkelt att länka de olika avsnitten i principprogrammet till aktuella handlingsprogram och rapporter. Appen blir på så sätt ett användbart arbetsredskap för politiker som lätt kan växla mellan olika detaljnivåer och snabbt få stöd i sitt arbete. Även väljare tror jag skulle uppskatta att själva kunna välja vilka frågor de vill gå in på och med vilken detaljeringsgrad. Samma länkstruktur och sökfunktioner bör man självklart använda även på hemsidan.