• Seniorkåseriet: Gammal, men inte äldst!

    Det var så typiskt människan att man gav sig på de här träden. ”Åh så stort, åh så vackert. Det måste vi ha ihjäl!”
    Lyckligtvis var virket i mammutträden sådant att träet splittrades när träden föll, och virket lämpade sig då möjligen för tillverkning av tändstickor. Ofta fick man bara ut hälften av trädets volym; resten gick till spillo, åtminstone för den som ville ha virket. En av stubbarna fick under en tid tjänstgöra som bowlingbana!

    Omkring 1870 skrev John Muir:
    ”Do behold the King Sequoia! Behold! Behold! seems all I can say. Some time ago I left all for Sequoia and have been and am at his feet, fasting and praying for light, for is he not the greatest light in the woods, in the world? Where are such columns of sunshine, tangible, accessible, terrestrialized?”
    Muir fick naturligtvis ett mammutträd uppkallat efter sig. Muir Snag, som växte i Converse Basin i östra Kalifornien, anses vara det äldsta mammutträdet. Trädet lever inte längre, men det reser sig fortfarande 43 meter över marken. Diametern vid marken är nästan 11 meter och trädet anses ha varit 3500 år gammalt när det dog.
    General Sherman, med den uppskattade virkesvolymen nästan 1500 kubikmeter, är troligen världens tyngsta levande organism. Men trädet är inte störst. Visserligen blir det hela litet beroende av hur man definierar ”enskild organism”, men priset får ändå gå till klonen av en honungsskivling (Armillaria ostoyae) som växer i Blue Mountains i Oregon. Den täcker en yta på 965 hektar – drygt 3×3 kilometer. Den anses vara minst 2 400 år gammal, men kan vara betydligt äldre.

    Så sent som 1992 kunde man identifiera den största enskilda svampen hittills, en Armillaria gallica som täcker 15 hektar och väger 90 ton.
    Åldern då? Länge ansågs det att rävsvanstallen Methuselah i USA med sina 4700 år var äldst, sedan den ännu äldre Prometheus 1964 dödades av en forskare som ansåg sig behöva få tillbaka den svenskbeställda borr som han råkade bryta av inne i trädet. Annars skulle hans forskning bli lidande. Prometheus fälldes och forskaren blev berömd, inte som forskare utan som mannen som mördade världens äldsta levande varelse.

    Platsen där Methuselah växer hemlighålls av förklarliga skäl. Den är fortfarande äldst bland icke-kloner. Men räknar man in kloner är den numera distanserad, med råge, av en svensk gran. Old Tjikko växer på Fulufjället och är 9550 år gammal. Tjikko var upptäckarens hund. Så väldigt mycket äldre träd än Old Tjikko – och jämngamla Old Rasmus i Hälsingland, även den uppkallad efter upptäckarens hund – kan vi knappast hitta i Sverige, eftersom istid rådde fram till för 11000 år sedan.

    En kul detalj detta att vi i Sverige döper våra träd efter hundar, inte efter gamla generaler. Men i ärlighetens namn skall det ju sägas att generalsnamn inte är regel när mammutträd får sina namn. Ett heter till exempel Chief Sequoyah. Sequoyah var cherokesisk silversmed och imponerades av de vita amerikanernas ”talande löv”. Han skapade 1809-1821 den cherokesiska ”stavelseskriften” (85 stavelser) och redan 1825 hade den officiellt antagits av cherokesiska nationen. Läs- och skrivkunnigheten bland cherokeerna blev snabbt högre än bland omgivande invandrade ”amerikaner”. Detta är enda gången i historien som en medlem av ett icke läs- eller skrivkunnigt folk skapat ett fungerande skriftspråk. Så visst är det hedersamt av namngivarna att de uppkallade både ett enskilt träd och hela släktet Sequoiadendron efter honom.

    Vi människor blir inte 9550 år gamla. Men många av oss hinner i alla fall fylla tresiffrigt. Antalet hundra fyllda i Sverige ökade åren 1970 till 2007 från 127 till 1458, vilket är långt mer än den ökade folkmängden – 8081142 respektive 9182927 personer – kan förklara. Folkmängden ökade med 13,6 procent, andelen hundraåringar med 1048 procent.

    Att bli gammal handlar åtminstone till viss del om att vilja bli gammal. Att ha mål, att vilja leva vidare, att ha något inspirerande att se fram emot. Själv tänker jag bli minst 90 år gammal. Då har det hunnit bli år 2036, året då Apophis eventuellt kommer tillbaka. Jag vill veta hur det går.

    Den som inte är så intresserad av asteroider kan hämta inspiration ur ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, av Jonas Jonasson.

    Karin Andersson
    Oktober 2012