• 2011-12-09 Oacceptabelt med misskötsel i äldreomsorgen

    I en debattartikel skriver Maj Ader, Ann-Christine Bårström och Tommy Larsson att äldreomsorgen bör vara inriktad på att se den enskilda människan och säkerställa inflytande och valfrihet. De ställer också frågan om äldreomsorgens kvalitet i Lidköping.  


    Debattartikel infört i NLT  2011-12-09

    Det är oacceptabelt med misskötsel i äldreomsorgen 

    Det vi nu ser av skandaler som rullads upp är oacceptabelt. Självklart skall alla ha den omsorg de behöver. Allt annat är otänkbart
    Ett värdigt liv kan ha olika betydelse för olika personer. En viktig del i ett värdigt liv måste vara att kunna behålla sin identitet och att man som människa få känna meningsfullhet i tillvaron. Äldreomsorgen bör vara inriktad på att se den enskilda människan och säkerställa inflytande och valfrihet – en slags garanti för en bra kvalitet. Detta är en viktig hörnsten i Kristdemokraternas ideologi. 
    Skandalerna inom äldreomsorgen väcker frågan om hur väl vår egen kommun, Lidköping kontrollerar och försäkrar sig om utlovad kvalitet, trygghet och värdighet.
    De nationella kvalitetsuppföljningarna ”Öppna jämförelse” visar att vår kommun har generellt god kvalitet men att det finns tydliga skillnaden i kvaliteten mellan de olika verksamheterna. Brister inom vår kommunala äldreomsorg i Lidköping får inte förnekas och det är viktigt att missförhållanden kommer upp på ytan för att komma tillrätta med problemen.

    Vård och omsorgsnämnden är ytterst ansvarig och det får inte råda någon osäkerhet om hur väl kommunen tar sitt övergripande och yttersta ansvar för äldreomsorgen. Vi politiker, oavsett parti, måste ständigt vara vaksamma över om våra verksamheter håller måttet och agera när vi får kännedom om brister i kvaliteten. Det är viktigt att vi på allvar tar till oss oron och farhågorna. Därför måste de som arbetar inom vården ha bra utbildning, anständiga löner, yrkesstolthet, empati och respekt för de människor de ansvarar för. Vem som betalar lönen har ingen större betydelse.
    I Äldreomsorgsplanen 2011-2015 för Lidköping står det tydligt och klart vilken värdegrund som ska gälla och hur den skall ligga till grund för utvecklingen av omsorgen. För att försäkra den enskildes rätt till en bra kvalitet i äldreomsorgen har Kristdemokraterna i Lidköping tillsammans med övriga allianspartier lagt en motion om en lokal värdighetsgaranti.

    Det kan vara svårt för äldre och anhöriga att veta vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen och det kan också vara svårt att framföra kritik eller klaga eftersom det kan påverka relationen med personalen. Denna värdegrundsmärkning skall därför vara kommunens utfästelse som äldre personer, närstående och övriga medborgare ska väl känna till . Den ska också driva på kvalitetsförbättringar inom äldreomsorgen. 
    För att förstärka de äldres situation har barn- och äldreministern Maria Larsson gjort en rad åtgärder: Under förra mandatperioden avsatte regeringen nära fem miljarder för att stödja kommunerna att utveckla kvaliteten i äldreomsorgen. Under innevarande mandatperiod avsätts minst lika mycket, däribland 3.75 miljarder till de mest sjuka. Lidköping har erhållit ca 874 000 av dessa pengar för att utveckla vården inom äldreomsorgen inom våra äldreboende. Utöver detta har flera nya lagstiftningar lagts fram: Lagen om valfrihet (LOV) för att förstärka äldres självbestämmande, förstärkt Lex Sarah där nu alla missförhållande ska anmälas, nationell värdegrund för äldreomsorgen där värdighet och välbefinnande sätts i centrum är nu inskrivit i socialtjänstlagen.

    Regeringen har också skärpt kontroll och uppföljning genom ny tillsyningsmyndighet från 2010 med förstärkta resurser, kvalitetsuppföljningen ”Öppna jämförelser” även på enhetsnivå och dessutom brukarundersökning, där de äldre själva och deras anhöriga får ge sitt utlåtande om kvaliteten.
    Inget är så bra utan det kan bli bättre. Vi Kristdemokrater kommer alltid att arbeta för att se den enskilda människan och säkerhetsställa den enskildes inflytande och valfrihet.
    Kristdemokraterna i Lidköping

    Maj Ader 
    Ann-Christine Bårström
    Tommy Larsson