-
Rejäl satsning på Studie- och yrkesvägledning!
På Programnämnd barn och utbildnings sammanträde den 31 mars beslutades om en rejäl satsning på Studie- och yrkesvägledningen i syfte att öka tillgängligheten och likvärdigheten inom just detta område.
Den nu beslutade satsningen innebär en förstärkning med totalt fem heltidstjänster samt kompetensutveckling för befintlig personal.
– Framtiden ligger för fötterna på eleverna och vi vill ge bästa möjliga chans att ta kliv åt rätt håll redan från start. Att studie- och yrkesvägledningen (SYV) håller god kvalité är en viktig pusselbit i det arbetet. Den personal vi har idag gör ett fantastiskt jobb, men vi ser att antalet SYV måste bli fler, då en del har alldeles för många elever på sitt ansvar, säger Susanne Lindholm (KD) ordförande för programnämnd Barn och utbildning.
Satsningen innebär också att man anställer en central studie- och yrkesvägledarsamordnare som kommer ha specifikt ansvar för att samordna praoplatser.
– Betydelsen av praoperioderna ska inte förringas. De ger eleven möjlighet att få en tydlig känsla för vilka typer av yrken de kan tänka sig i framtiden. Förutsättningarna för att få en lämplig praoplats får inte vara kopplad till vilken skola eleven går på. Satsningen på en central studie- och yrkesvägledarsamordnare med uttalat stöd som praosamordnare är ett, av många, steg i rätt riktning för en ökad likvärdighet inom skolan! Säger Jessica Ekerbring (S) vice ordförande för programnämnd Barn och utbildning.
Felval till gymnasiet kan leda till programbyten och avhopp. Det är i sig en stor kostnad, men konsekvenserna för berörda elever i form av exempelvis en känsla av ”förlorad” tid är också en allvarlig konsekvens.
– Denna satsning kommer att bidra till att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att göra väl genomtänkta val. Att få tillräcklig information för att göra val i linje med deras framtidsambitioner ökar dessutom inte bara elevernas möjligheter att få en meningsfull gymnasietid och rätt förutsättningar för sitt framtida yrkesliv. Detta är också något som ger positiva effekter för hela samhället, säger Elisabeth Malmqvist (C) andre vice ordförande för programnämnd Barn och utbildning.
En längre tids samtal mellan ansvariga förvaltningar och politiken ligger bakom den nu beslutade satsningen på Studie- och yrkesvägledning som uppgår till 5,5 miljoner kronor som även friskolorna får del av. Det är också dessa samtal som legat bakom de nyligen aviserade satsningarna på elevhälsan som uppgår till hela 16 miljoner kronor.
-
- Dela detta: