-
Utökad flextrafik på norr
– Flextrafiken är särskilt viktigt för dem som inte har färdtjänsttillstånd och som inte kan resa med den vanliga stadstrafiken, menar Behcet Barsom (KD), presidieledamot i Programnämnd Samhällsbyggnad.
Flextrafiken är en flexibel buss som alla örebroarna kan använda sig av. Den underlättar för personer som har svårigheter med att ta sig till den ordinarie stadsbusstrafiken för att resa. Kommunens trafikenhet har nu utrett möjligheterna till utvidgad flextrafik på norr och vid sitt nästa sammanträde skall Programnämnd samhällsbyggnad ta ställning till förslaget om en utökning av flextrafiken.
Trafikenhetens utredning visar att sett till nuvarande användning av flextrafiken samt ålderssammansättning bland boende på Norr inkluderat Rynninge finns det underlag för mer flextrafik i området. Antalet resor med Flextrafik ökar kontinuerligt, sett till förra året är ökningen 9%.
– Vi försöker att ständigt förbättra flextrafiken när vi ser att behovet finns, förra året utökade vi tiderna för flextrafiken och nu finns ett behov av att utvidga det geografiska området, säger Björn Sundin (S), ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad.
Flextrafiken är tillgänglig vid särskilda tider alla dagar i veckan. Bussarna trafikerar områdena Solhaga, Västhaga, Rosta, Centrum och Universitetssjukhuset, det är i stort sett samma område som när flextrafiken infördes år 2008. Programnämnd Samhällsbyggnad ska nu ta ställning till en utökning av denna busstrafik, förslaget gäller huruvida den även skall trafikera de norra stadsdelarna inklusive Rynninge. För att utvidgningen skall komma till stånd krävs även ekonomiskt tillskott från Kommunstyrelsen, detta till bland annat en ytterligare buss.
– Användningen av flextrafiken ökar och en utvidgning av bussens geografiska område gör bussarna än mer värdefulla för både gamla och nya användare, säger Hannah Ljung (C), vice ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad.
Trafikenheten vid kommunen mottar löpande önskningar om fler flexpunkter och majoriteten av dessa önskade flexpunkter ligger inom stadens norra område. I detta område finns ett flertal senior- och trygghetsboenden och kollektivtrafiken drogs om under 2014 vilket lett till ett ökat behov av flextrafiken.
– Flextrafiken är särskilt viktigt för dem som inte har färdtjänsttillstånd och som inte kan resa med den vanliga stadstrafiken, menar Behcet Barsom (KD), presidieledamot i Programnämnd Samhällsbyggnad.
-
- Dela detta: