• Debatt: Tre fel i rad kring skolnedläggningarna

    Sedan skolnedläggningsprocessen började så har Kristdemokraterna lagt flertalet motförslag.

    Först föreslog vi att utredningen skulle anpassas efter vår budget, då vi gett mer pengar till skolan och vår budget skulle kunna ge annorlunda förutsättningar för en utredning av skolan.

    Detta var det första nej vi fick från majoriteten till våra förslag.

    Kristdemokraterna har sedan framfört skarp kritik mot processen bland annat genom ett gemensamt ledamotsinitiativ med L, SD och ÖrP. Vi ville se en process som pågick under en längre tid för att skapa delaktighet och samling i nämnden, men även med dem som berörs av förslaget. Även detta gemensamma initiativ röstade majoriteten ned, vilket innebar att vi fick vårt andra nej. Att vi som opposition länge hölls utanför processen är inte en bra hantering och är inte att se till örebroarnas bästa. För de berörda blev majoritetens förslag om skolnedläggningar en chock, som en blixt från klar himmel. Det är inte ett bra sätt att hantera en fråga som påverkar den egna vardagen och barnen så mycket som en skolnedläggning gör.

    Vi ansåg slutligen att förslaget om nedläggningar var för hastigt förberett för att kunna ta ställning till. För mycket tveksamheter rådde för att helt och hållet ens kunna ta ställning.

    Elevtalen minskar inte så dramatiskt att grundskolenämndens ekonomi kommer krascha om inte åtgärder vidtas nu. Vi har egentligen möjlighet att vänta ett år med beslutet för att processen ska få ha sin gång och vara bättre underbyggd, utan att samtidigt riskera stora ekonomiska konsekvenser.

    Med anledning av detta föreslog Kristdemokraterna att inte ta beslut om skolnedläggningar nu, utan att beslutet ska fortsätta utredas och komma tillbaka med ett mer underbyggt förslag till beslut hösten 2024. Detta var det tredje nej vi fick från majoriteten när vi ville skapa en mer hållbar situation kring skolnedläggningarna.

    ”Tre i rad” ska inte beskriva mängden fel med skolnedläggningar i Örebro kommun, utan i stället handla om ett sällskapsspel med familjen. Tre fel i rad för en rimligare skolnedläggningsprocess. Hur rimligt är det?

    Kasper Avenbrand

    Ledamot grundskolenämnden (KD)

    Jesper Nordström

    Ersättare grundskolenämnden (KD)