-
Örebro – Sveriges bästa miljökommun utmanar
Att Örebro blev utsett till Sveriges bästa miljökommun är naturligtvis glädjande och ett kvitto på långsiktigt framgångsrikt arbete inom alla områden och gott förvaltarskap för ett hållbart samhälle. Örebro som bästa miljökommun är hedrande – förhoppningsvis en utnämning som utmanar oss alla att förvalta väl!
I dag råder det konsensus från forskningen,till exempel genom FN:s klimatpanel (IPCC) att vår jord befinner sig i ett kritiskt skede genom de klimatförändringar som sker. Därför ska det offentliga på alla nivåer gå före med omställning för att uppvärmningen av jorden inte ska överstiga +2 grader.Om jordens temperatur överskrids ökar risken kraftigt för omfattande och oöverskådliga skador för vår jord, för människor och allt liv!
En kraftig minskning av utsläppen av växthusgaser är nödvändig för att inte en långsiktig ekonomisk och social utveckling ska drabbas.
För att ta ansvar för den utmaningen har Örebro ett strategiskt klimatarbete för alla områden som ett självklart etiskt ansvar.
Det är detta arbete som är anledningen till utmärkelsen bästa miljökommun.Örebro växer kraftigt med cirka 1 800–2 000 invånare årligen, cirka 800 bostäder byggs varje år och staden har växtkraft. Det är fullt möjligt att främja stark ekonomisk tillväxt samtidigt som vi aktivt minskar växtgasutsläppen, men arbete krävs på alla områden.
Det långsiktiga målet innebär att klimatbelastningen per person i Örebro kommun ska vara på en nivå som inte äventyrar jordens klimat – vilket ska vara uppnått 2050.För att komma dit behöver Örebro som geografiskt område minska klimatbelastningen med 40 procent till 2020. Örebro som organisation ska minska med 50 procent till 2020 och bli en klimatneutral kommun till 2030.
Örebro är på god väg att lyckas med denna målsättning. Några exempel på kommunens framgångsrika arbete är energieffektiviseringar, satsning på förnyelsebar energi, arbete med klimatsmart mat, fossilfria kapitalplaceringar, gröna obligationer.Det senaste området är kommunens kapitalplaceringar, till exempel pensionspengarna där det nu finns en fossilfri placeringspolicy som utesluter olja, kol eller gas inför nya upphandlingar. Helt fossilfria placeringar kommer sannolikt att uppnås under 2015.
Det skarpaste redskapet för en hållbar utveckling är upphandlingar, där kommunen ställer starka etiska, sociala och miljömässiga krav som grund innan lägsta pris avgör.
Här kan Örebro tillsammans med det offentliga Sverige som upphandlar för cirka 600 miljarder årligen, cirka 18 procent av BNP, främja näringslivet för en hållbar produktion!
Satsningen på förnyelsebar energi genom vindkraft, biogas och solcellsutbyggnad är nödvändigt för att bli självförsörjande fram till 2020.Livsmedel och mat håller på att ställas om genom välutbildad personal som köper in och erbjuder hållbara måltider med ekologiskt odlade produkter (i dag cirka 40 procent), mera närodlat samt måltider där andelen kött minskar.
Kommunen ska vara förebild för alla medborgare för en mera klimatsmart vardag. Vår livsstil måste ses i perspektivet av en hållbar framtid. Det räcker inte med vad Örebro uppnår som bästa miljökommun – allas medvetna livsval krävs.Det finns bara en jord och välfärden kan bara ske inom jordens hållbara gränser.
Det är uppenbart att många delar klimatutmaningen och många vill leva hållbart för jorden och människornas framtid. Därför behöver vi tillsammans ”tänka globalt – men handla lokalt”!Örebro som bästa miljökommun är hedrande – förhoppningsvis en utnämning som utmanar oss alla att förvalta väl!
Lennart Bondeson (KD)
Kommunalråd
Politiskt ansvarig för
Näringsliv- och miljöfrågorDenna artikeln publicerades i NA 10 juli 2015
-
- Dela detta: