• Ny regering krävs för trygghet och valfrihet

    Kristdemokraterna vill stärka den etiska grund som är nödvändig för ett fungerande demokratiskt samhälle. Vi tror att det framtida samhällsarbetet, också under 2000-talet, behöver vägledas av den människosyn och de värden som varit vår civilisations riktmärken. Så heter det i inledningen till kristdemokraternas valmanifest som presenterades av partiordförande Alf Svensson och 1:e vice ordförande Inger Davidson
    i Stockholm på lördagen.

    Kristdemokraterna vill under den kommande mandatperioden vara med och utveckla Sverige till ett tryggare och friare land att leva i. Detta mål uppnås bäst genom att en icke-socialistisk majoritetsregering med största möjliga kristdemokratiska inflytande bildas efter valet den 20 september.

    Några axplock ur valmanifestet

    Mer tid för barnen

    För att småbarnsföräldrarna ska få mer tid för barnen införs ett vårdnadsbidrag från den 1 jan 1999. Det utges för barn som har fyllt ett men inte tre år.

    Barnbidraget görs delvis behovsprövat.

    En värdig vård och omsorg

    Under mandatperioden ska arbetet inledas för att under de närmaste tio åren skapa 20 000 nya vårdplatser.

    En värdighetsgaranti för kommunernas äldreomsorg och landstingens hälso- och sjukvård etableras. En helt ny vårdgaranti som har utgångspunkt i vårdbehoven i stället för vårdköernas längd införs.

    En översyn måste göra för att undersöka möjligheten att inkludera tandvården i den allmänna sjukförsäkringen.

    Stärk rättssamhället

    Tilltron till rättssamhället måste återupprättas. Lagbrott ska aldrig tolereras. Föräldrarna är samhällets viktigaste brottsförebyggande resurs ska vara temat på en landsomfattande kampanj som snarast bör genomföras.

    Kampen mot den ekonomiska brottsligheten skärps. Advokater ges rätt att biträda åklagare i komplicerade ekobrottsmål.

    Kunskap för livet

    Arbetet med att omsätta skolans värdegrund i praktiken intensifieras under mandatperioden.

    Lärarna måste garanteras en trygg och stimulerande arbetsmiljö, stor pedagogisk frihet och goda arbetsvillkor i övrigt.

    Godkända friskolor ska få en garanterad ersättningsnivå fastställd av staten.

    Gymnasieskolan utvecklas genom att lärlingssystem inför redan i första årskursen.

    En god livsmiljö

    Ett klimatpolitiskt handlingsprogram antas för att dels minska utsläppen av växthusgaser och dels öka kolbindningen.

    Miljöstöd i form av uppförande av mottagningsstationer för olja från fartyg och byggandet av reningsverk runt Östersjön.

    Infasningen av förnybar energi, främst biobränsle, samt energisparande ska möjliggöra utfasningen av kärnkraft.

    En social marknadsekonomi för trygghet, tillväxt och nya jobb

    Huvuduppgiften för den ekonomiska politiken måste vara att skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt och nya jobb i hela landet.

    Skatten på arbete, företagande och sparande sänks. Marginalskatten ska vara högst 50 procent och skatten för vanliga inkomstlägen sänks med cirka 2 600 kronor nästa år genom en höjning av grundavdraget.

    Tjänstesektorn ges helt nya möjligheter genom en femtioprocentig skattereduktion för de privata hushållens köp av tjänster i det egna hemmet.

    Riskkapitalavdraget återinförs och dubbelbeskattningen på risksparande slopas, samtidigt som förmögenhetsskatten tas bort i två steg. Regelverket för företagande förenklas kraftfullt.

    Full värdesäkring och höjning av pensionerna från 1999. Höjt pensionstillskott för de sämst ställda pensionärerna med 200 kronor per månad. Änkepensionerna återställs och inkomstprövningen av bostadstillägget mildras.

    Alf Svensson


    Läs valmanifestet från kristdemokraterna i Värnamo kommun