• Tillväxt för jobb, omsorg och valfrihet

    Kristdemokraternas budgetalternativ tar sikte på att öka sysselsättningen så kraftfullt att välfärden kan tryggas för alla, sa Maria Larsson, kristdemokraternas nyvalda riksdagsledamot från länet, när hon på onsdagen presenterade kristdemokraternas budgetalternativ i Värnamo stadshus.

    Inte heller 1999 års budgetproposition innehåller några konkreta förslag som långsiktigt skulle kunna öka tillväxten i den svenska ekonomin och därmed antalet nya jobb. Massarbetslösheten kostar det svenska folkhushållet upp mot 150 miljarder kronor, förutom förlorad självkänsla och framtidstro för de drabbade, sa Maria Larsson vidare.

    Det Sverige behöver är en offensiv tillväxtpolitik för nya jobb. En sådan åstadkoms genom regelförenklingar, skattesänkningar och stabila villkor i kombination med strukturella åtgärder som förbättrar ekonomins funktionssätt och avlägsnar de seglivade bromsmekanismer som i 25 år underminerat den svenska ekonomins utvecklingskraft och bäddat för dagens massarbetslöshet och brister i välfärden.

    I motionen föreslås bland annat att skatterna för tjänstesektorn och på kapital sänks och arbetsgivaravgifterna på lönesummor upp till 900 000 kronor sänks med tio procentenheter. Riskkapitalavdraget återinförs, dubbelbeskattningen avskaffas, förmögenhetsskatten avvecklas i två steg, hushållssparande och kompetensutveckling uppmuntras.

    Det svenska högskattesamhället har nått orimliga proportioner. I motionen läggs förslag så att alla får behålla mer av sin egen lön, genom bland annat en successiv höjning av grundavdraget. 1999 sänks inkomstskatten med ca 220 kr/månad, från år 2000 får alla inkomsttagare en skattelättnad på ca 310 kronor per månad. Genom förslaget förbättras lönebildningen och därmed tillväxtmöjligheterna, samtidigt som bidragsberoendet minskas. Den sänkta skatten gäller också alla skattepliktiga transfereringar, exempelvis sjukpenningen. Kommunerna kompenseras fullt ut för skattebortfallet.

    Småbarnsfamiljer och pensionärer är två grupper som blir vinnare med kristdemokraternas politik. De har allt för länge varit förlorare med den socialdemokratiska politiken. Garantinivån i föräldraförsäkringen höjs från dagens 60 kronor per dag till 120 kronor per dag. Ett vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år införs på 10 procent av basbeloppet (3640 kr) per månad. Kontaktdagarna återinförs i föräldraförsäkringen. Styrkta barnomsorgskostnader görs avdragsgilla upp till 10 procent av basbeloppet (3640 kr) per månad för alla barn mellan 1 och 3 år. Bostadsbidraget förstärks och förbättras samtidigt som en del av barnbidraget behovsprövas.

    Pensionstillskottet höjs med 200 kr per månad 1999 och med 310 kronor per månad från och med år 2000. Änkepensionerna återställs. Ca 1,3 miljoner pensionärer kommer dessutom att få sänkt skatt genom den grundavdragshöjning som kristdemokraterna föreslår. Omställningspensionen för efterlevande återställs från 6 till 12 månader.

    Rättsväsendet förstärks genom ett resurstillskott på 380 miljoner kronor nästa år.

    Värdig vård och kortare köer kräver nu på kort sikt mer resurser genom ökade statsbidrag. Kristdemokraterna anslår i motionen 1,8 miljarder kronor utöver regeringens förslag för de kommande åren. Antalet sjukhusplatser bör öka med 20 000 de närmaste tio åren.

    Jordbruket, sjöfarten och åkerinäringen ges stärkt utvecklingskraft för överlevnad i Sverige främst genom skatteharmonisering med de viktigaste konkurrentländerna.

    Biståndet till de fattigaste höjs med 1,7 miljarder kronor under nästa år.

    Finansiering av föreslagna reformer

    Kristdemokraternas budgetalternativ bygger på omprioriteringar inom och mellan olika utgiftsområden och mellan inkomst- och utgiftsskidan i statsbudgeten. Både inkomster och utgifter är lägre i vårt alternativ. Budgetbalans uppnås på en lägre nivå än med regeringens politik.Statsskulden amorteras snabbare än med regeringens politik till följd av en ökad utförsäljningstakt av statligt hel- eller delägda bolag.

    Exempel på besparingar och omprioriteringar vi är beredda att göra för att uppnå de förslag och reformer vi vill göra är minskning av presstöd, nej till den kraftiga ökningen av anslagen till regeringskansliet, besparingar på myndigheter, en andra karensdag i sjukförsäkringen och ökad finansieringsgrad i arbetslöshetsförsäkringen.


    Läs Maria Larssons kommentar till regeringen Perssons förslag till budget 2014: Budgeten löser inga problem