• Snabbare, snyggare, tillgängligare

    Nu är det dags för nypremiär! Kristdemokraternas hemsida i Värnamo har genomgått en omfattande översyn och uppgradering under hösten. Man har bland annat förberett webbplatsen för framtidens webbteknik och gjort den tillgängligare för människor med funktionshinder av olika slag.

    Kristdemokraterna Värnamo lanserade en skarp version av sin första hemsida fredagen den 24 juli 1998 – alldeles lagom till valrörelsen. Sedan dess har Webbplatsen haft tre besökare om dagen i genomsnitt, med en topp under sista veckan i valrörelsen då besöksräknaren noterade 93 unika besökare. I samband med detta utsåg tidningen Kristdemokraten värnamoavdelningens hemsida till Kristdemokraternas snyggaste, vilket var uppmuntrande.

    Sedan premiären har webbplatsen fungerat som ett nav för såväl intern som extern informationshantering – till exempel använder skolelever hemsidan som utgångspunkt när de gör arbeten om Kristdemokraterna och pressmeddelanden från Kristdemokraterna Värnamo kommer numera endast i elektronisk (miljövänlig) form.

    Partiets lokalavdelning strävar efter att ha en interaktiv webbplats med mycket dialog. Därför lovar man att svara på e-post inom 24 timmar i de flesta fall och man erbjuder även ett elektroniskt debattforum där vem som helst får debattera lokal politik med Kristdemokraterna, Värnamodebatten, och ett elektroniskt nyhetsbrev med länkar direkt till de senaste nyheterna, Nyhetsbrevet, som kommer ut till prenumeranterna så snart något nytt händer på webbplatsen.

    Målsättningarna med den uppgraderade webbplatsen var att konvertera alla sidor till senaste webbstandard (HTML 4.0 och CSS) för att på så sätt få snabbare nedladdningstid och underlätta underhållet av sidorna. Detta medför att för att kunna se sidorna på det sätt de är tänkta att presenteras på måste man ha den senaste versionen av sin webbläsare (Microsoft Internet Explorer 5.0 och Opera 3.6 är för närvarande de som har hunnit längst med att börja använda den nya tekniken, medan Netscape Navigator 4.xx och tidiga versioner av Microsoft Internet Explorer 4.xx stundtals gör ganska egna tolkningar av HTML-koden), men de är fullt läsbara även i äldre webbläsare.

    Man har även arbetat med att anpassa sidorna efter de behov som funktionshindrade har, bland annat genom att lägga till tangentbordsgenvägar på länkarna till huvudavdelningarna inom webbplatsen och lämna utförliga beskrivningar på länkar, bilder och genererat innehåll. Detta ökar naturligtvis tillgängligheten för alla användare. Vidare uppfyller webbplatsen numera Toppledarforums krav på webbplatser inom offentlig sektor.

    Vår förhoppning är att hemsidan nu ska fungera ännu bättre som en naturlig portal till Kristdemokraterna och lokal politisk debatt i Värnamo kommun, säger Håkan Johansson, webbmaster för Kristdemokraterna Värnamo.

    Vi hoppas att lärare, elever, media och politiskt intresserade i största allmänhet ska ha nytta av den information som hela tiden ackumuleras på vår webbplats. Att vara aktuell och interaktiv har högsta prioritet för oss, även om det inte alltid är så lätt att leva upp till de högt ställda målen.

    Webbtips

    Läs pressmeddelandet inför hemsidepremiären för Kristdemokraterna Värnamo:
    [Här i Värnamo nr. 8/1998]

    Läs pressmeddelandet om Kristdemokraternas snyggaste hemsida:
    [Här i Värnamo nr. 10/1998]