• Lärlingsutbildning för arbetslösa behövs i hela landet

    Den otraditionella lösning för arbetslösa som finns i Värnamo, där arbetsförmedlingen jobbar nära det lokala näringslivet, borde tas tillvara i hela landet. Arbetskraftsbristen i regionen kräver kreativitet från arbetsförmedling och näringsliv för att rekrytera nya människor. Lärlingsutbildning är en suverän lösning.

    Det sa Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, när hon på måndagen besökte tryckeriet Fälth & Hässler i Värnamo.

    Ett unikt samarbete mellan arbetsförmedlingen och tryckeriet Fälth & Hässler i Värnamo med AMU som utbildningssamordnare har lett till att 13 arbetslösa numera är elever på en yrkesinriktad grafisk utbildning. Teorilektioner varvas med praktik och när eleverna avslutar utbildningen ska de kunna gå rätt ut i produktionen som medarbetare i tryck- och bindteknik. Det innebär att en arbetsmarknadspolitisk åtgärd utformas som en lärlingsutbildning, sa Larsson.

    Många av gymnasieskolans yrkesinriktade utbildningar är idag så teoretiska och innehåller så lite praktik, att de knappast leder till en anställning. Regeringen vill stöpa alla ungdomar i samma form och tvinga dem till högskolebehörighet. Det leder istället till att många känner sig misslyckade och slutar. Ungdomar med fallenhet för handens kunskap ges idag inte möjlighet till optimal utveckling under sin gymnasietid. Arbetslivet saknar tillgång till duktiga medarbetare. Inom såväl gymnasieskola som arbetsmarknadsutbildning är det akut att få till stånd en annan tingens ordning.