• Synpunkter på förslag till Principprogram för Kristdemokraterna

    Följande yttrande kommer från en studiegrupp som fördjupat sig i förslaget till nytt principprogram för Kristdemokraterna vid tre tillfällen.


    Kristdemokraterna Värnamo den 2001-02-26

    Programförslaget har en spännande struktur, med människan i centrum. Språkbruket är nytt och fräscht. Ett exempel på detta är greppet att återanvända de klassiska dygderna – ett samhälle utan ideal blir snart ett samhälle utan normer och etik. Det är positivt att man antar ett resonerande förhållningsäsätt och låter de kristdemokratiska principerna genomsyra texten. Läsarens ideologiska tänkande stärks av detta och utvecklas genom att texterna är så väl förankrade i modernt internationellt kristdemokratiskt tankegods. De kursiva avsnitten ger en nödvändig relief åt kristdemokratisk ideologi, eftersom denna växt fram i konkurrens med, och ofta som en reaktion mot, andra ideologier och politiska idéer. Kommittén har gjort ett gediget och nyskapande arbete.

    Kapitel 1

    Begreppet värde används med åtminstone tre olika konnotationer (värde som grund för värderingar, värde i ekonomisk mening och värde lite allmänt). Eftersom begreppet är så centralt i kristdemokratiskt tänkande bör det vacklande bruket stramas upp (exempelvis sidan 4 rad 23f), särskilt vad gäller relationen värden – värderingar.

    Den gyllene regeln och Det dubbla kärleksbudets senare hälft är kända och använda sammanfattningar av kristen etik, som håller ännu. De har funnits med i tidigare program och format partiets identitet. Pedagogiska skäl, såväl som kontinuitetsskäl, talar för att formuleringarna fortfarande bör finnas med, exempelvis i inledningen av kapitel 1.

    Sidan 4 rad 12f: I samband med att subsidiaritetsprincipen beskrivs bör vikten av och möjligheten till kommunikation mellan gemenskapsnivåerna lyftas fram.

    Kapitel 2

    Sidan 11, rad 44f: Den ideella sektorn utgör en nödvändig och sammanhållande kraft i det värdevitala samhället. Lyft fram den ideella sektorns betydelse här.

    Sidan 12, rad 15f: Går detta ihop med subsidiaritetsprincipen? Ska staten avgöra vad som är önskvärt?

    Sidan 14 rad 31f: Möjligheten till dubbelt medborgarskap bör tas under omprövning, dels på grund av att Riksdagen redan har beslutat så och dels på grund av att det inte är en så enkel fråga som programförfattarna tycks mena. En bättre lösning vore införandet av ett internationellt pass.

    Sidan 15 rad 10-11: ”Ett effektivt tillrättaförande av förövare till brott” = återförande till brottets bana?

    Kapitel 3

    Fundera över om inte ”gemensam finansiering” är ett bättre uttryck ur personalistisk synvinkel än ”solidarisk finansiering”.

    Avsnitt 3.5: En av statens viktigaste uppgifter på kulturområdet måste vara att skapa och upprätthålla stabila förutsättningar (en ekonomisk infrastruktur) för att kulturarbetare ska kunna verka på så näringsverksamhetsliknande villkor som möjligt (och därmed gå ifrån bidragsberoende till självständighet), exempelvis genom en stark upphovsrättslagstiftning och samordnade stabila skatteregler.

    Kapitel 4

    Sidan 43 rad 37f: Den högsta prioriteten måste naturligtvis vara att värna strandnära växt- och djurliv och allemansrätten, men programmet borde kunna uttrycka ett större förtroende för kommunernas egen förmåga att avgöra vilka områden inom kommunen som lämpar sig för attraktivitetsrelaterad exploatering. Denna fråga berör både det kommunala självstyret och rättvisan mellan kommuner (varför får storstäder vid kusten bygga nytt precis vid vattnet medan inlandskommuner med miltals av stränder tvingas neka bygglov och strandskyddsdispens av rena principskäl?)

    Kapitel 5

    Sidan 55 rad 15f: Diskutera flygets miljöpåverkan något mer och sätt den i relation till utbyggda höghastighetsjärnvägar.

    Sidan 56: Resonemanget om informationsteknik bör även ta upp frågan om tillämpningen och upprätthållandet av upphovsrättslagstiftningen i internationella oreglerade informationsnätverk.

    Kapitel 6

    Avsnitt 6.2: I avsnittet diskuteras bevarandevärda områden och reservat. I det sammanhanget är det viktigt att lyfta fram betydelsen av sammanhängande system av reservat och andra områdesskydd för att naturliga spridningskorridorer för flora och fauna ska bevaras och utvecklas.

    Kristdemokraterna Värnamo
    genom en studiegrupp som fördjupat sig i förslaget till nytt principprogram för Kristdemokraterna