• Kandidatexamen med kräftskiva

    Koncentrerade kristdemokrater ger sig i kast med flodens delikatesser, kräftorna – eller är det en djuplodande ideologisk frågeställning... (Foto:Håkan Johansson)

    Koncentrerade kristdemokrater ger sig i kast med flodens delikatesser, kräftorna – eller är det en djuplodande ideologisk frågeställning… (Foto:Håkan Johansson)

    Alla blev godkända, kunde Christer Fjordevik nöjt konstatera vid avslutningen på Värnamo Kristdemokraters kandidatutbildning. Därefter kunde de nyutexaminerade kommunfullmäktigeaspiranterna kasta sig över de rödskimrande läckerheterna från flodens botten – kräftdags!

    Under våren har Krist­demokraterna Värnamo genomfört en utbildning i tre steg för alla sina kandidater i kommunfullmäktigevalet. Måndagen den 12 augusti kunde läraren Christer Fjordevik, ordförande i barn- och utbildning­snämnden och gruppledare för Kristdemokraterna i Värnamo kommun­fullmäktige, genomföra en examination under uppsluppna former. Det var inte utan stolthet i blicken som han godkände samtliga kandidater som gått kursen.

    Bland de mer eller mindre seriösa frågorna skulle kandidaterna motivera varför vår näste statsminister ska heta Alf Svensson. En annan utmaning var att komma fram till en kristdemokratisk inställning till frågan om att alla invandrare för att kunna erhålla svenskt medborgarskap ska äta kräftor och därmed kunna delta i det svenska umgängeslivet, i den händelse frågan skulle väckas. Debattlusten- och glädjen var stor kring borden, vilket bådar gott för den kommande mandatperioden.

    I samband med kräftskivan antog de samlade kristdemokraterna ett uttalande, där man summerade resultatet av de senaste fyra åren i värnamopolitiken. I uttalandet går Kristdemokraterna igenom valmanifestet från 1998 års val och konstaterar att man lyckats få gehör för mer än 60% av de frågor de gick till val på och att ytterligare några frågor är på väg upp på dagordningen.

    Premiär för valstugan på webben

    Efter att ha varit först ut med att sätta upp sin Valstuga i Värnamo lanserar nu Kristdemokraterna Värnamo sin valwebb. Valwebben kan liknas vid en valstuga som alltid är öppen. Där finns Kristdemokraternas valplattform, valmanifest och andra dokument. Där finns även presentationer av de kristdemokrater som kandiderar i valet till Värnamo kommunfullmäktige, valinformation på några vanliga invandrarspråk och mängder av användbara länkar.

    Valaffischer utan politiska floskler

    Det är viktigt att komma bort ifrån det politiska floskelträsket. Vi betraktar mottagaren som en vuxen människa, kapabel att fatta beslut om sitt eget liv. Det sa PG Lundberg, informationchef, när partiets valbudskap presenterades i Stockholm på tisdagen.

    Årets valkampanj är en fortsättning på det arbete som startade 1996 i samband med Kristdemokraternas namnbyte och ny logotyp och fortsatte under valkampanjen 1998.

    I arbetet har det varit viktigt att komma bort ifrån det politiska floskelträsket. Vi vill betrakta mottagaren som en vuxen människa, kapabel att fatta egna beslut om sitt eget liv. Valkampanjen grundar sig i principprogrammet, den praktiska politiken och vårt valmanifest, men också i de varumärkesegenskaper som säger att Kristdemokraterna är omtänksamt, hederligt, lyssnar på vanligt folk och står på den svages sida.

    Valkampanjen kräver också något av mottagarna. Det är att stanna till, reflektera och tänka efter om Sverige ser ut som han/hon vill. Om svaret är ja på valmaterialets frågor, ja då ska man rösta som man alltid har gjort. Svara man nej på frågorna, så erbjuder Kristdemokraterna kraftfulla och konkreta alternativ för att göra ett bättre Sverige möjligt. Ett Sverige som ger större frihet för människan och mer utrymme för kreativitet och utveckling.

    Kristdemokraterna gör en särskild satsning på invandrare och affischerar på åtta språk på 1 400 utomhusplatser runt om i landet. Valfoldrar har tagits fram på nio språk, varav ett är samiska. Hemsidan rymmer information på tolv språk och man ger särskilt stöd till invandrarsatsningar runt om i landet.

    Hemsidan har dessutom handikappanpassats och är särskilt väl fungerande för synskadade. Synskadade får också ett utskick med vårt valmanifest och de som vill får en CD-skiva med vårt principprogram. Vi har också producerat en enkel skrift med lättläst text för sådana som har svårt att ta till sig stora textmassor.


    Webbtips

    [Läs uttalandet från kräftskivan]

    [Titta på vår valstuga]

    [Besök Kristdemokraternas hemsida]

    pdf, Adobe[Titta på Kristdemokraternas valaffischer]

    pdf, Adobe[Titta på Kristdemokraternas Riksdagskandidataffischer]