• Ett liv värt att leva.

    Torsdagen den 22 augusti deltog Margareta Lindahl i ett möte, med samtliga partier, anordnat av FUB. Under mötet presenterade Margareta Kristdemokraternas förslag på hur omsorgen om funktionshindrade ungdomar kan ordnas på bästa sätt.

    Samtliga politiska partier i Värnamo med undantag för Folkpartiet träffade torsdagskvällen 22/8-02 föräldrar samt företrädare för FUB, Värnamo för informationsutbyte. Vi fick en tänkvärd inblick i hur man fått inrätta sin vardag för de praktiska och psykologiska problem man möter.

    Det krävs en trygghetsgaranti som innebär vård i rätt tid, värdigt bemötande och en garanti för hjälpmedel och boende.

    Livsvillkoren för den som lever med en funktionsnedsättning är nära förbunden med den verklighet som deras närmaste lever i, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar med många flera. Deras vardagsvillkor innebär att leva i en verklighet som skapas av de krav handikappet ställer, och samtidigt kunna leva i den vardag vi alla delar.

    Vilka val måste föräldrar göra för att vardagen skall fungera?

    Det är en ständig kamp för att bevaka och kunna kräva sina fastställda rättigheter för sina barn. I vår diskussion framkom att det finns mycket kvar att göra för att underlätta och bevaka livskvalitet för den enskilde. Samtliga politiska företrädare var här eniga.

    Det framfördes krav från föräldrar om förbättring av tillgänglighet till samhället, med bl a ökad fritidssysselsättning för barnen och möjlighet till mötesplatser och även kontakter med icke handikappade barn och ungdomar.

    Valfrihet av boende är ett starkt önskemål från de deltagande föräldrarna. Här finns ett enhälligt önskemål om en successiv utbyggnad av gruppboenden med max fem platser, som alternativ till personliga assistenter. Det är önskvärt att kunna undvika att placera unga handikappade människor i lägenheter som tillhör servicehus för äldre.

    Sammanfattningsvis konstateras att det fortsättningsvis är viktigt att kontinuerligt inventera behov, planera, solidariskt prioritera för människor med funktionshinder till ett värdigt liv.

    Vi har alla i grunden samma liv att leva.