• Plats att föda med en BB-garanti

    Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö. (Foto: Kristdemokraterna)

    Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö. (Foto: Kristdemokraterna)

    Tisdagen den 27 augusti besökte riksdagsledamoten Maria Larsson, Gnosjö, OK/Q8 på Halmstadvägen och Kristdemokraternas valstuga på Flanaden. Maria Larsson representerar Kristdemokraterna i Riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon är även Kristdemokraternas jämställdhetsexpert.

    Kristdemokraterna vill införa en BB-garanti. Det är skandal att gravida mammor ska behöva ängslas för att få en plats att föda. Det måste finnas rum och säng, inte på härbärget, men dock på förlossningskliniken. Det sa Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö, när hon på tisdagen besökte Värnamo.

    Ett barn- och familjevänligt samhälle kräver förbättringar på många områden. Bristen på BB-platser kan påverka viljan att föda barn. Varje blivande mamma och pappa ska kunna känna trygghet i att få en bra mödra- och förlossningsvård.

    Kristdemokraternas BB-garanti omfattar för det första en platsgaranti, som innebär att kvinnan från den första kontakten med MVC, under förlossningen och eftervården är garanterad plats och stöd av en barnmorska.

    Den andra delen i BB-garantin består av en förlossningspeng som innebär att man som förälder garanteras valfrihet och delaktighet. Att själv få välja var man vill få mödravård och föda är viktigt. Genom en förlossningspeng säkerställs det egna valet och det ger förlossningsklinikerna bättre möjlighet att planera sin verksamhet.

    Kristdemokraterna anser att de små förlossningsklinikerna bör behållas och värnas. Det är viktigt att en väl fungerande verksamhet som den på BB i Värnamo får fortsätta att utvecklas, avslutar Maria Larsson.