• Kristdemokraterna i Värnamo kommunfullmäktige 2003-2006

    Kristdemokraternas kandidater i kommunfullmäktigevalet 2002. (Foto: Fotograf Mäster Olof)

    Kristdemokraternas kandidater i kommunfullmäktigevalet 2002. (Foto: Fotograf Mäster Olof)

    Med oförändrad andel röster sedan 1998 års val tappade Kristdemokraterna ett mandat i Värnamo kommunfullmäktige. Därmed kommer den kristdemokratiska fullmäktigegruppen att bestå av sju personer, varav fyra män och tre kvinnor, fyra i åldern 37-50 och tre i åldern 51-64. Nykomlingen Stig Claesson och Gunnar Crona var de enda kristdemokraterna som lyckades bryta listordningen.

    Efter den rafflande valnatten, den 15 september, stod det klart att Kristdemokraterna var endast 19 röster ifrån att få behålla sina åtta mandat i Värnamo kommunfullmäktige. Många var de tummar som hölls för att onsdagens räkning av poströster skulle ge det efterlängtade tillskottet av dessa röster. Så blev inte fallet, utan Kristdemokraterna fick se sitt mandatantal reduceras till sju, trots att man procentuellt hållit ställningarna sedan valet 1998.

    Detta visar att partiet har en stadig väljarbas i Värnamo kommun och inte är beroende av ”alfeffekter” och mediavindar. Trots att Folkpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna gick starkt framåt har Kristdemokraterna alltså behållit sitt väljarstöd, vilket visar att väljarna har uppskattat den politik Kristdemokraterna har fört i Värnamo kommun under den gångna mandatperioden.

    Under lördagen den 21 september kunde valmyndigheten presentera mandatfördelningen i Värnamo kommunfullmäktige. För Kristdemokraternas del utföll den som följer:

    Värnamo centralort

    Valda

    1. Christer Fjordevik, 56
    2. Gunnar Crona, 52
    3. Margareta Lindahl, 55
    4. Kerstin Sneath, 40

    Ersättare

    1. Ibrahim Candemir, 40
    2. Håkan Johansson, 41

    Värnamo övriga orter

    Valda

    1. Stig Claesson, 50
    2. Leif Bäckrud, 37
    3. Anita Mårtensson, 48

    Ersättare

    1. Per-Gunnar Dahlgren, 60
    2. Frida Colvås, 32

    I kryssningsligan vann som väntat Kristdemokraternas kommunalrådskandidat Christer Fjordevik med 233 kryss, med Gunnar Crona (149 kryss) som god tvåa. Nykomlingen Stig Claesson klarade prestationen att kryssa sig förbi partiets turordning på listan, detta med 123 kryss, vilket även Gunnar Crona klarade. Läs mer om valresultatet till Värnamo kommunfullmäktige på valmyndighetens hemsida:

    [Resultat i kommufullmäktigevalet, Värnamo kommun]