• Arnold vill kunna jämföra alla

    Arnold Carlzon, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: BePe foto, Värnamo)

    – Tack för interpellationen om uppföljning av LOV-verksamhet, svarade Arnold Carlzon (KD), ordförande i Omsorgsnämnden, angående S-gruppens interpellation vid kvällens Kommunfullmäktigemöte. LOV-företagen uppvisar de på de flesta punkter goda resultat och jag ska snarast se till att förvaltningen tar fram en lättillgänglig jämförelse av alla verksamheter på kommunens hemsida.

    Tack för interpellationen!

    En mycket viktig och stor del av Omsorgsnämndens arbete är att följa upp all verksamhet! När det gäller verksamhet som bedrivs enligt LOV, Lagen om valfrihetssystem, så har fullmäktige antagit ett särskilt styrdokument för detta.

    Uppföljningen utgår från beslutade förbättringsområden samt den av kommunfullmäktige antagna planen den 30 mars 2017 för uppföljning och insyn av verksamheter som utförs av privata utförare.

    Varje månad följer biståndsenheten upp biståndsbedömd tid och utförd tid hos brukaren. Brukaren skriver under en tidrapport som LOV-företaget lämnar in till biståndsenheten. Biståndshandläggaren följer upp beslutet och följer ärendet.

    Omsorgsnämnden följer upp företaget på en övergripande nivå, journalanteckningar, genomförandeplaner, avvikelse, ekonomi samt att verksamheten utförs i enlighet med förfrågningsunderlag och avtal.

    Eventuella fel och brister påtalas och följs sedan upp. Någon gång har vi gjort tätare verksamhetsuppföljning, när vi bedömt detta nödvändigt.

    LOV-företagen deltar självklart också i de brukarenkäter som görs, och där uppvisar de på de flesta punkter bättre resultat än den egna verksamheten.

    Alla dessa granskningar och uppföljningar som görs är naturligtvis offentliga för allmänheten precis som all kommunal verksamhet är. Jag anser, trots detta, själv, att vi har ett förbättringsområde på denna punkt. Jag kommer därför att vid nästa sammanträde med Omsorgsnämnden, förslå att förvaltning ges i uppdrag att göra en tillgänglig, lättförståelig och jämförande sammanställning av de olika verksamheternas resultat i våra brukarenkäter. Denna ska sedan göras lättillgänglig på kommunens hemsida.

    Svensbygd 2018-03-28
    Arnold Carlzon
    Ordförande Omsorgsnämnden Värnamo