• Svindlande utsikter på Gummifabriken

    Tobias Hörnquist berättar om Gummifabriken i Värnamo för intresserade kristdemokrater. (Foto: Håkan Johansson)

    En vision om en växande kommun. Modiga beslut av värnamopolitiker. Vältajmade händelser. Detta och mer har lett fram till den magnifika byggnad med sina många verksamheter och svindlande utsikter som är Gummifabriken – temat för dagens Kristdemokratiskt forum.

    I dag arrangerade Kristdemokraterna Värnamo årets första Kristdemokratiskt forum. Denna gång var målet att lära känna Gummifabrikens olika verksamheter och visionen bakom.

    – Visionen om Gummifabriken föddes för ungefär 15 år sedan, inledde Tobias Hörnquist, VD för Gummifabriken i Värnamo. De flesta kommuner minskade i befolkning. Ett fåtal ökade och det var de som hade högskolor och ett varierat kultur- och näringsliv.

    – Då bestämde sig några politiker i Värnamo för att Värnamo ska vara en kommun som växer. Det man insåg skulle behövas var en kreativ mötesplats för akademi, kultur och näringsliv. När Värnamo Gummifabrik började flytta verksamheten från den centralt belägna industribyggnader var det några som började se möjligheter att använda denna för att skapa den här fantastiska mötesplatsen.

    – Om vi jämför Värnamo för 15 år sedan med i dag så har faktiskt mycket förändrats. Från att ha haft några få studenter på Högskolan på hemmaplan till att ha ett eget Campus med 100-tals studenter. Näringslivet har blivit mer varierat. Kulturlivet blomstrar på ett helt nytt sätt. Visionen om Gummifabriken är det som håller samman dessa utvecklingslinjer.

    Under rundvandringen fick deltagarna besöka de verksamheter som är igång nu. Man fick även smygtitta på det blivande auditoriet och det magnifika trapphuset med så svindlande vindlingar att man kan gå vilse i det.

    – Det var ju Christer Fjordevik (KD) och Maria Leifland (C) som såg möjligheterna och var modiga nog att dra igång det här jätteprojektet när de var kommunalråd, avslutade Kristdemokraternas ordförande i Värnamo Gunnar Crona samlingen. Nu ser vi vilka fantastiska framtidsutsikter den ger Värnamo.