• Civilsamverkan och skolkulturbuss

    Torbjörn Eriksson, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

    Närmare samverkan mellan region Jönköpings län och civilsamhället och gratis resor med JLT för elever som ska besöka SMOT är två kristdemokratiska förslag som har antagits av regionens ANA-nämnd i dag. Torbjörn Eriksson (KD) från Värnamo som är 1 vice ordförande berättar.

    Närmare samverkan med med civilsamhället

    – Det goda samhället bygger vi tillsammans! säger Torbjörn Eriksson (KD) från Värnamo, 1 vice ordförande i regionens nämnd för Arbetsmarknad, Näringsliv och Attraktivitet (ANA). Den ideella sektorn, det privata näringslivet och det offentliga bidrar alla unikt och oersättligt.

    – I dag har regionens ANA-nämnd tagit ett principiellt mycket viktigt beslut, fortsätter han, nämligen att verka för en närmare samverkan med civilsamhället. Rätt hanterat kan detta få långtgående goda effekter för alla oss som bor och verkar i Jönköpings län!

    – Det var roligt att få lansera detta initiativ tillsammans med representanter från två viktiga organisationer i länet, Lars-Gunnar Wettebrand från Hela Människan och Rickard Strandberg från Smålandsidrotten. De representerar både viktiga verksamheter och en del av bredden i civilsamhället. När detta sätter igång på allvar kommer dock många fler organisationer att finnas med.

    Ur Alliansens budgetförslag för 2019

    Föreningslivet, eller den sociala ekonomin, har en stor betydelse för det goda livet och för att människor ska tycka att en plats är bra att växa upp, leva och åldras på.
    Prioriterat uppdrag: I syfte att stärka den sociala ekonomin ska en överenskommelse göras mellan Region Jönköpings län och länets organisationer inom den sociala ekonomin. Överenskommelsen ska leda till en ökad samverkan mellan organisationerna inom den sociala ekonomin och Region Jönköpings läns verksamhet i syfte att genom samarbete och aktiv dialog skapa ett hållbart samhälle och förbättrade förutsättningar för tillväxt och utveckling i hela länet.

    Låt elever åka gratis till SMOT:s skolföreställningar med ordinarie linjetrafik

    – Barn och unga ska, oavsett var i vårt län de bor, ha möjlighet att ta del av kulturlivet, säger Torbjörn Eriksson vidare. Därför yrkade Kristdemokraternas ledamöter att elever/klasser i årskurs 2 och 8, som ska besöka SMOT (Smålands musik och teater) på skolföreställning, åker kostnadsfritt med ordinarie linjetrafik.

    Yrkandet lades under behandlingen av en motion från Miljöpartiet om subventionerade bussresor till Kulturhuset Spira. Det har tidigare lagts av Arnold Carlzon (KD), från Värnamo i regionens nämnd för trafik, infrastruktur och miljö (TIM). Yrkandet vann omröstningen i nämnden.

    – Nu går frågan vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige fortsätter Torbjörn. Förhoppningsvis vinner Kristdemokraternas förslag gehör även där så att att elever/klasser i årskurs 2 och 8 ska kunna åka kostnadsfritt med ordinarie linjetrafik för att kunna se SMOT:s skolföreställningar.