• Satsa på personalen för att få en bättre vård

    Lisbeth Rydefjärd, Kristdemokraternas landstingsråd i Jönköpings län

    Lisbeth Rydefjärd, Kristdemokraternas landstingsråd i Jönköpings län

    Tisdagen den 10 september besökte Kristdemokraternas landstingsråd i Jönköpings län, Lisbeth Rydefjärd från Bottnaryd, Värnamo. Under besöket hann hon med en rundvandring på gästhemmet Svalan, en avdelning för vård i livets slutskede som kommit till på kristdemokratiskt initiativ. Kristdemokraterna i såväl Värnamo kommun som Jönköpings läns landsting är helt överens om att gästhemmet Svalan fyller en viktig uppgift och ska utvecklas vidare. Vid sitt besök i Värnamo uttalade sig Lisbeth Rydefjärd om att vårdens kvalitet bestäms av personalens kompetens och möjligheter att göra ett bra jobb.

    Vårdens kvalitet bestäms av personalens kompetens och möjligheter att göra ett bra jobb. Att bara tala om hur mycket pengar som ska satsas räcker inte. Det krävs konkreta punkter för hur vi ska öka arbetsglädjen och få en värdigare vård. Vi har förslagen. Det sade landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd vid ett besök i Kristdemokraternas valstuga på Flanaden i Värnamo på tisdagen.

    Vi har idag brister inom demensvården, vi har svårt att rekrytera personal och vi har en ökande sjukfrånvaro bland vårdpersonalen. I Jönköpings kommun har socialförvaltningens personal idag 17,88 dagars sjukfrånvaro i genomsnitt vilket är en ökning från 14,73 år 2001. Det krävs mer resurser till vården men också en tydlig politisk strategi för att förbättra.

    Vi föreslår:

    • påbörja ett systematiskt arbetsmiljöarbete på varje arbetsplats
    • snabba rehabiliteringsinsatser direkt och uthålligt, Kristdemokraterna har i riksdagen föreslagit en rehabiliteringsförsäkring till en kostnad av 7,5 miljarder kronor som väsentligt skulle förbättra kommuners och landstings möjligheter till effektiva insatser vid sjukdom
    • ge undersköterskor möjlighet till vidareutbildning och specialisering, landstingets planerade arbete med att utbilda demensundersköterskor måste genomföras och helst ske i samverkan med kommunen som har flest undersköterskor
    • etablera återkommande dialogträffar mellan personal och politiker
    • ledarskapsutveckling för varje chef, ett tillåtande och öppet arbetsklimat kommer inte av sig själv, inflytande över vardagsarbetet måste finnas på varje arbetsplats liksom möjlighet till flexibla arbetstider och rätt till heltid.

    Åtta år med (s)

    Vårdplatser:
    14.000 färre
    Företagare:
    13.000 färre
    Dagisgrupper:
    13% större
    Skolan:
    25,7% underkända
    Poliser:
    2000 färre, -11%
    Investeringar:
    Lägst i EU
    Kommuntillskott:
    -1 mdr kr
    Landstingstillskott:
    0 kr
    Tillväxttapp:
    -70 mdr kr
    Kostnad för arbetslöshet och ohälsa:
    60 mdr kr mer
    Ägandeskatt: Högst i OECD
    SEK/USD: minus 30%

    Läs Kristdemokraternas rapport:
    pdf, Adobe [Åtta förlorade år med s]