• #1 Södra regionlistan: Hans-Inge Smetana

  Jag heter Hans-Inge Smetana född och uppvuxen i Vännäs. Är stolt pappa till 5 barn och 10 barnbarn. 3 av barnbarnen är Danskar och 6 av dem är Norrmän och en är Svensk. Så vi har funderingar hur vi ska kunna inta Finland. Vi har i vårt hem haft många fler barn under åren eftersom vi varit fosterhem och haft 5 barn placerad under längre och kortare tid. En viktig uppgift att få hjälpa de barn som inte får de förutsättningar i livet som alla barn borde få.

  När jag inte jobbar ägnar jag tid åt min familj och åker gärna iväg med husbilen och hälsar på min familjen både i Norge och Danmark och övriga släkten i Skåne. Ett annat stort intresse jag har är veteranhobbyn. Äger och renoverar ett antal mopeder och veteranbilar. Att en varm sommardag sätta sig i en trögstyrd veteranbil med en ratt som luktar bakelit är fantastiskt, ja ni som vet vad jag talar om håller nog med.

  Hela mitt liv har handlat om affärer. Började min bana i Ica- rörelsen på Ica Stinsen i Vännäs. Minns mycket väl när jag som 12 åring gick och frågade handlaren om han hade nåt jobb åt mig. Han skrattade mig rakt i ansikten och jag trodde jag hade gjort bort mig ordentligt.  Så tittade han på mig och sa: – Kommer pojkar i den åldern och frågar efter jobb då ska dom få det, kan du börja på lördag? Och på den vägen blev det. Jobbade där under hela skoltiden och ett antal år efter militärtjänstgöringen. Slutade där som butikschef några år efteråt för att vandra vidare i Ica rörelsen. Gick sen över till försäkringsbranschen som säljledare för Norrland och senare till TV4 som försäljningschef.  Och sedan dess har jag börjat sälja politik istället.

  Varit engagerad i kommunpolitiken i Vännäs under lång tid men fick inför valet 2006 frågan att bli partiets ombudsman i Västerbotten. Lovade över valet men visade sig bli flera val istället då det blev 12 år. Är stolt och glad över förtroendet  Har sedan haft uppdrag i samhället tjänst på alla nivåer och är både ödmjuk och tacksam för det förtroendet. Det rör sig om uppdrag på både kommunal nivå, regional nivå men också den nationella nivån i arbetsgrupper och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) etc. Den senaste mandatperioden har jag förutom kommunala uppdrag även haft förtroendet att leda kristdemokraternas arbete i Region Västerbotten som partiets gruppledare. Även det ett förtroende jag är stolt och glad över.

  I den rollen vill jag arbeta för att korta vårdköerna, se till att alla barn får den vård de är berättigad till och inte får kölapp. Vill öka samarbetet mellan kommuner och regionen samt verka för att staten tar större ansvar för sjukvården. Den uppdelning vi har som kungen gav Axel Oxenstierna i uppdrag att indela landet var för 150 år sedan. Det har hänt mycket i vården sen dess.

  En röst på mig kommer du inte ångar. Vi kristdemokrater lovar inte allt åt alla men håller vad vi lovar.

  Hans-Inge Smetana, #1 KD Regionlista Västerbotten Södra

  Vännäs