• Vi har en ny partiledare – välkommen Ebba!

    Ovationerna var långa och varma när rikstingsordförande Conny Brännberg slog klubban i bordet och kungjorde att Rikstinget enhälligt har valt en ny partiordförande – Ebba Busch Thor från Uppsala! Rikstinget följde alltså Värnamoavdelningens nominering. I och med valet är Ebba Kristdemokraternas första kvinnliga partiledare och första partiledare som är yngre än 35 år.

    – Idag upplever jag min alldeles egna chock – en tacksamhetschock, sade hon efter att ha inlett sitt första rikstingstal med att konstatera att allt tydligen ska kunna koncentreras till en löpsedel som gärna ska innehålla ordet chock. Talet kom att handla mycket om att gå från likgiltighet till handling, vikten av omsorg om de svagaste och behovet av kristna värden för att forma det goda samhället.

    – Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större!

    Rikstinget, som hölls i Folkets Hus i Stockholm, valde inte bara ny partiledare – man valde en helt ny partiledning! Även i presidievalet vann värnamoavdelningen gehör i och med valet av Jakob Forssmed till 1 vice ordförande och Emma Henriksson till 2 vice ordförande. Från jönköpingsdistriktet blev Andreas Carlson ledamot i partistyrelsen och Irene Oskarsson ersättare.

    Rikstinget präglades av god stämning och förväntningar om att det påtagliga generationsskiftet ska ge partiet en nytändning. Värnamoborna Camilla Rinaldo Miller, Arnold Carlzon, Torbjörn Eriksson och Håkan Johansson åkte i alla fall hemåt förhoppningsfulla och taggade efter en lång dag som började med avresa redan klockan 4.30…