• Kristdemokraterna aktiva i budgetdebatten

    HATT som i Hållbarhet, Attraktivitet, Tillväxt och Trygghet var det som Kristdemokraternas gruppledare Camilla Rinaldo Miller ville inpränta i åhörarna när hon tog på sig hatten under dagens budgetdebatt i Kommunfullmäktige. Det var ett ovanligt budgetfullmäktige, inte minst för att Värnamo kommun nu höjer skatten, utan att det handlar om skatteväxling, för första gången på mer än ett decennium. Skattehöjningen är 40 öre.

    Den stora budgetdebatten handlade om allt från ny vision och målstyrningsmodell för kommunen till verksamhet, investeringar och finansiering. Flera kristdemokrater var aktiva och lät sig höras i debatten.

    Gruppledare Camilla Rinaldo Miller yrkade bifall till Alliansens och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag och lyfte fram vikten av en tydlig vision, nämligen Alliansens och Miljöpartiets förslag Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen, 40.000 invånare 2035.

    – Visionen förtydligas med målkriterier som ska prägla beslut på alla nivåer, fortsatte hon. Värnamo kommun ska präglas av Hållbarhet, utveckla Attraktivitet, främja Tillväxt och tillsammans ska vi skapa en Trygg kommun.

    – Tar vi begynnelsebokstäverna så bildar de ordet HATT, konstaterade hon och som den naturliga pedagog hon är tog hon självklart på sig en hatt. Hatten hjälper oss att komma ihåg vårt uppdrag när vi arbetar i våra olika verksamheter och därmed kan alla, politiker och anställda, vara med och bidra till att uppnå kommunens mål.

    Även Arnold Carlzon som är ordförande i Omsorgsnämnden yrkade bifall till Alliansens och Miljöpartiets budgetförslag.

    – Omsorgsnämnden har fokus på budget i balans! förklarade han. Detta tror vi är fullt möjligt, men tillskottet i 2016 års budget är helt nödvändigt!

    – Just nu pågår ett arbete med att säkerställa att vi har en rättvisande resursfördelningsmodell, fortsatte Arnold. Detta kommer att vara klart i god tid tills fullmäktige slutligen ska fastställa Omsorgsnämndens budget i november. Målsättningen är tydlig! Rätt insats vid rätt tillfälle och ett gott bemötande!

    Ordföranden i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden, Håkan Johansson, var också framme och beskrev nämndens bidrag till att kommunens mål ska uppnås.

    – Hatten passar perfekt till vår verksamhet, inledde han. Vi bidrar självklart till hållbarhet, det är ju vårt vardagsarbete. Attraktivitet kan handla om snabba byggprocesser, tillväxt kan ha med höghastighetsjärnväg och god planberedskap att göra och när det gäller trygghet har Räddningstjänsten en nyckelroll.

    Förutom budgetdebatten där Alliansens och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag vann majoritet, behandlade Kommunfullmäktige ett antal motioner, medborgarförslag och frågor. Man beslutade även att anta en ny detaljplan för Åminne och att vattentornet i Värnamo ska belysas enligt förslag från en medborgare.