• NYTT UPPDRAG I EUROPAPARLAMENTET

    Det är nu klart att jag kommer tillträda som ordinarie ledamot i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Utskottet är ett av de allra tyngsta lagstiftande utskotten i parlamentet och hanterar frågor som migration, gränshantering, unionens rättsliga samarbeten inklusive terroristbekämpning samt rättsstatsfrågor.
    Sedan tidigare sitter jag i arbetsmarknadsutskottet (EMPL) och industriutskottet (ITRE). Min kollega David Ranstam Lega sitter i utrikesutskottet (AFET) och budgetkontrollutskottet (CONT). Min nya plats i LIBE innebär på många sätt att Kristdemokraterna nu får möjlighet att göra avtryck i fler av våra prioriterade frågor.
    Detta kommer jag driva utifrån min nya utskottsplats:
    ☑️ Håll gränsen
    EU-samarbetet innebär fri rörlighet inom Europa, det ställer krav på gemensam hantering av de yttre gränserna till EU. Ett första viktigt steg togs när EU fattade beslut om att bygga ut Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrå (Frontex), något som exempelvis Sverigedemokraterna röstade nej till. Frontex har haft vissa administrativa problem i samband med utbyggnaden, vilket vänsterkrafter tagit som intäkt för att ifrågasätta myndigheten som sådan. Jag vill bidra till att Frontex fortsätter utveckla sin verksamhet, och försvara Europas rätt att ha kontroll över sina gränser.
    ☑️ Respektera rättsstaten
    EU:s grundprinciper bygger på demokrati och rättsstat. Det är viktigt att EU-kommissionen använder de verktyg som finns för att säkerställa att detta upprätthålls i hela EU. Oaktat om det gäller korrupta socialdemokrater på Malta, de lika korrupta liberalerna i Tjeckiens regering eller Lag och Rättvisas domstolsreformer i Polen. Tillskillnad från vänsterkrafter vill jag och Kristdemokraterna inte använda EU:s verktyg för rättsstatens upprätthållande selektivt, beroende på vad som passar ett inrikespolitiskt spel.
    ☑️ Fördjupa antiterrorsammarbetet
    Mycket har gjorts från EU:s sida vad gäller terroristbekämpning sedan vågen av terror började svepa in över Europa 2015. Nu gäller det att ta nästa steg. Inte minst behöver EU säkerställa att de regelverk som finns på plats efterlevs ordentligt. Fortfarande ifrågasätter såväl liberaler och vänsterpolitiker exempelvis PNR-direktivet, som möjliggör att rättsvårdande myndigheter att ta del av flygbolagens passagerarlistor. Snarare behöver direktiv som detta stärkas upp.
    ☑️ Skillnad på flyktingar och ekonomiska migranter
    EU:s gemensamma migrationspolitik formas i förhandlingar som pågår i detta nu. Innan frågor som exempelvis hur fördelning mellan medlemsländerna ska gå till kan avgöras krävs dock att vi enas om att göra skillnad på ekonomiska migranter och personer med genuint skyddsbehov. Förvånansvärt många av de politiker som säger sig stå upp för asylrätten vill inte göra en sådan här åtskillnad. Tvärt om gör de allt de kan för att sudda ut skillnaden. Vilket vi inte minst sett i Sverige i form av den så kallade gymnasielagen. Majoriteten av de migranter som nu söker sig till Europa saknar behov av internationellt skydd. Att ändra på den situationen måste utgöra grunden för EU:s framtida migrationspolitik.