• Lång debatt om mål och budget

    Vid Kommunfullmäktiges budgetsammanträde i dag hade jag anledning att äntra talarstolen vid ett par tillfällen. Dels för att svara på en fråga om riskerna med asbest vid ombyggnader och dels för att beskriva Miljö- och stadsbyggnadsnämndens bidrag till att kommunens mål ska uppnås – mänsklig tillväxt.

    På morgonen fick jag ett e-brev från kommunkansliet om att Svante Olson (V) ville ställa en fråga – har kommunen koll på asbestfrågan? Lite väl sent kan tyckas, men jag lovade ändå att försöka besvara den. Jag lyckades få tag i byggnadsinspektör Ulf Segelström och han ställde välvilligt upp och besvarade frågan, som visade sig vara fem frågor… 😉

    I korthet går svaret ut på att asbest inte är farligt så länge det sitter orört i en byggnad. Det farliga uppstår när man frigör eller bearbetar asbesten. Om man river asbest professionellt behöver man ha utbildning och man behöver ha tillgång till riktiga hjälpmedel. Arbetsmiljöverket utfärdar regler och föreskrifter. För att inte frigöra asbest när man river så används ett undertryck i det utrymmet som berörs, varefter asbesten ska paketeras i slutna säckar och därefter i en sluten container för att omhändertas på en godkänd anläggning. I vårt fall Stomsjö. Kommunen har tillsyn över rivningsarbeten och därmed anser jag att kommunen har koll på asbestfrågan.

    I den långa budgetdebatten var jag också framme och talade om Miljö- och stadsbyggnadsnämndens bidrag till att kommunens mål ska uppnås. Vi är i och för sig ingen stor verksamhet, varken i budget eller personal, men vi har en vital betydelse för att skapa och organisera tillväxt.

    – Som ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden blir jag glad när jag läser förslaget till vision och målkriterier, ja snudd på upprymd, inledde jag. Så nördig är jag… 😉

    – Jag har inte en lika fin hatt som min gruppledare Camilla Rinaldo Miller, inte ens en keps om jag ska vara ärlig, fortsatte jag. Hatten passar emellertid perfekt till MSN:s verksamhet. Vi bidrar till:

    • Hållbarhet. Det är vårt vardagsarbete.Vi har en miljötillsyn som får beröm av tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen. Vi har ett planarbete som utgår ifrån socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling, till exempel Laganstråket och hållbart boende vid Prostsjön.
    • Attraktivitet. I det ingår bland annat välplanerade samhällen med många boende- och upplåtelseformer, tillgång till tomter i olika lägen och snabba bygglov (Värnamo snittar på sex veckor).
    • Tillväxt. Vi arbetar med att snabba upp byggprocessen, till exempel har vi infört direkttilldelning av bostadsmark. Höghastighetsjärnvägen förutsätter en god planberedskap. Därför växlar vi upp arbetet med att ta fram en ny översiktsplan under namnet Mitt Värnamo 2035. Den beräknas vara klar under 2017, får en egen hemsida och jag hoppas på mycket medborgardialog.
    • Trygghet. Här har Räddningstjänsten en nyckelroll. Vi är mitt inne i en intensiv utveckling av verksamheten för att ge en så hög och likvärdig trygghet som möjligt med tillgängliga medel, bland annat i form av ökad samverkan med andra förvaltningar.

    – Detta kräver finansiella muskler och de hittar jag i Alliansens och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag, sammanfattade jag de ekonomiska resurserna till att nå målen. Förslaget rymmer både verksamhet med hög kvalitet och omfattande investeringar och till de investeringarna bidrar vi gärna med att sälja fastigheter.

    – Till slut vill jag bara säga att jag är glad över förslaget till vision, Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen, 40.000 invånare 2035, fortsatte jag. Det är viktigt att inte bara prata om tillväxt som något som bara har med ekonomi att göra utan att även föra in en mänsklig dimension. Mänsklig tillväxt är ju grunden för vårt arbete i nämnden, där vi gärna pratar om Värnamo som den lilla storstaden eller den stora småstaden.

    – Det handlar om en befolkningstillväxt, med ökat skatteunderlag som följd, som både är hög och behåller hemkänslan gav jag som ett av flera exempel. Det handlar om en tillväxt i mänsklig skala där människan är utgångspunkten i all planering. Det handlar om att växa som människa med rika möjligheter till personlighetsutveckling, bildning, kultur, andlighet, fritid, naturupplevelser, kompetensutveckling…

    – Själv är jag ett ett utmärkt exempel avslutade jag mitt inlägg. Under de 25 år som jag har bott i Värnamo har jag genomgått en massiv mänsklig tillväxt… 😉

    Ytterligare två ärenden var uppe efter att tidigare ha beretts i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Kommunfullmäktige beslutade både att anta en ny detaljplan för Åminne och att vattentornet i Värnamo ska belysas enligt förslag från en medborgare.