• Kristdemokraterna presenterade företagarprogram i Värnamo

    Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö. (Foto: Kristdemokraterna)

    Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö. (Foto: Kristdemokraterna)

    Sverige hade 6000 färre företagare 2001 jämfört med 2000. Trenden går åt fel håll i samtliga län. Allt måste göras för att stimulera nyföretagande. Det sa Maria Larsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Gnosjö, vid ett besök på Doxa plast i Värnamo. Vid besöket presenterades även Kristdemokraternas företagarprogram för Jönköpings län.

    Vid besöket berättade Maria Larsson för Stig Claesson (vd för Doxa plast) att bara en av 25 svenskar är engagerade i någon form av entreprenörsverksamhet. I en undersökning hamnar Sverige på 24 plats av 29 undersökta länder (GEM, Global Entrepreneurship Monitor). Övriga nordiska länder har långt bättre placeringar.

    Som största hot mot en förbättrad svensk entreprenörsanda nämner GEM-undersökningen lagstiftningen och den förda politiken. Men Björn Rosengrens superdepartement har inte förmått lägga ett enda förslag som förbättrar möjligheterna för svenskt företagande.

    Kristdemokraterna vill att det ska vara enkelt att starta och driva företag. Svenska företag måste ges samma konkurrensvillkor som övriga EU-länders. Idag missgynnar våra skatteregler både den som vill låta nästa generation ta över och den svenske investerare som vill köpa ett företag. Det nära ägandet är ofta ansvarsfullt och uthålligt även i lågkonjunktur och ska naturligtvis uppmuntras.

    Det är i de små företagen som flest nyanställningar sker och där tillväxt skapas. Därför ska arbetsgivaravgiften sänkas med 10 procentenheter på lönesummor upp till 900 000.

    Med denna sammanfattning av några kristdemokratiska idéer för att förbättra företagandet presenterade Maria Larsson det program för företagande som en grupp inom Kristdemokraternas jönköpingsdistrikt har arbetat fram. Det är precis den här politiken som behövs för att vi ska få fart på företagandet, sade Stig Claesson, vd för Doxa plast.


    Det ska inte vara ett helt företag att driva firma

    Kristdemokraternas företagarprogram för Jönköpings län finns tillgängligt på webben:
    pdf, Adobe [pdf-fil på denna webbplatsen]