• Lilla julafton när Alf kom till Värnamo

  Kristdemokraternas ordförande, Arnold Carlzon, förbereder för Alf Svenssons besök. (Foto: Håkan Johansson)

  Kristdemokraternas ordförande, Arnold Carlzon, förbereder för Alf Svenssons besök. (Foto: Håkan Johansson)

  ”Alf Svensson kommer till Värnamo!” Förväntan var stor hos Värnamos kristdemokrater och förberedelserna hade pågått länge. Så kom den då äntligen, den stora dagen – lördagen den tjugofjärde augusti. Det var som lilla julafton för Kristdemokraterna i Värnamo kommun – dagen för det enda partiledarbesöket i Värnamos valrörelse 2002…

  …i alla fall hittills.

  Dagen vaknade lugnt. I ett folktomt centrum började Arnold Carlzon, ordförande för Kristdemokraterna i Värnamo kommun, och hans kollegor att förbereda Alf Svenssons återkomst. Alla mindes den formidabla succé partiordförandens förra besök utvecklade sig till – mitt under brinnande valrörelse 1998. Frågan hängde luften – skulle det komma några och lyssna en underskön sensommarlördag utan marknad, men med hägrande badstränder inom räckhåll?

  Alf Svensson - Sveriges näste statsminister? (Foto: Håkan Johansson)

  Alf Svensson – Sveriges näste statsminister? (Foto: Håkan Johansson)

  Frågan fick snart sitt svar. Närmare 400 personer kom till Kristdemokraternas valstuga på Flanaden i Värnamo centrum för att lyssna till Alf Svenssons prisbelönta talekonst.

  Alf Svensson är inte bara Kristdemokraternas partiledare – han är också Sveriges bäste partiledare och förhoppningsvis näste statsminister, hälsade Arnold Carlzon honom välkommen.

  Närmare 400 personer kom för att lyssna till Alf Svenssons prisbelönta talekonst. (Foto: Håkan Johansson)

  Närmare 400 personer kom för att lyssna till Alf Svenssons prisbelönta talekonst. (Foto: Håkan Johansson)

  Under en ljusblå himmel och strålande sol förklarade Alf Svensson (Gränna) hur han och Kristdemokraterna vill förbättra välfärden för alla. Det är tid för förändring, tid för handling, sade han med tydlig adress till Socialdemokraterna.

  Om vi svenskar varit lika friska eller sjuka som 1997 så hade enbart statskassan haft ytterligare 40 miljarder kronor att disponera. Att rehabilitering av långtidssjukskrivna skjutits på framtiden och nonchalerats är självfallet i första hand en tragedi för människor, men också en stor ekonomisk påfrestning. Om regeringen tror sig om att framöver kunna halvera ohälsotalen undrar man givetvis varför det arbetet inte satts igång tidigare.

  Läs ett utdrag ur Alf Svenssons tal här

  Några korta timmar under Alf Svenssons besök lyste Värnamo kristdemokratiskt vitt. (Foto: Håkan Johansson)

  Några korta timmar under Alf Svenssons besök lyste Värnamo kristdemokratiskt vitt. (Foto: Håkan Johansson)

  Några korta timmar under Alf Svenssons besök lyste Värnamo centrum vitt – kristdemokratiskt vitt! Man kunde nästan tro att Värnamo äntligen hade blivit en kristdemokratisk kommun – fast vem vet, efter valet så…

  Calle & Nicke underhöll publiken med bluescovers från 50- och 60-talet. (Foto: Håkan Johansson)

  Calle & Nicke underhöll publiken med bluescovers från 50- och 60-talet. (Foto: Håkan Johansson)

  Calle & Nicke underhöll publiken med bluescovers från 50- och 60-talet. Låtarna var alltså av gammal god årgång, till och med äldre än partiet Kristdemokraterna! Gitarrerna gungade och munspelen ylade. Och det svängde så skönt…

  Calle & Nicke höll trycket uppe. (Foto: Håkan Johansson)

  Calle & Nicke höll trycket uppe. (Foto: Håkan Johansson)

  Calle & Nicke höll trycket uppe. Solen höll temperaturen uppe. Inte underligt att kön ringlade lång till för dagen upprättade glasscafé 11nollnoll.

  Personalen i Glasscafé 11nollnoll hade några bråda timmar. (Foto: Håkan Johansson)

  Personalen i Glasscafé 11nollnoll hade några bråda timmar. (Foto: Håkan Johansson)

  Personalen i Glasscafé 11nollnoll hade några bråda timmar. Glassen för dagen var Alfs Polka Supreme – en bägare med riktigt kristdemokratiskt svalkande, vit och äkta vaniljglass, effektfullt dekorerad med en polkagrisstång direkt från Gränna, precis som Alf Svensson.

  Alf Svensson (KD) grillas av lokala media. (Foto: Håkan Johansson)

  Alf Svensson (KD) grillas av lokala media. (Foto: Håkan Johansson)

  Vid sidan av Kristdemokraternas valstuga på Flanaden i Värnamo var det pressträff där lokala media kunde grilla partiledaren ännu mer i värmen.

  Lise-Lotte Jonasson, Öreryd, Christer Fjordevik, Värnamo, och Gunnar Crona, Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

  Lise-Lotte Jonasson, Öreryd, Christer Fjordevik, Värnamo, och Gunnar Crona, Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

  Alf Svensson, Gränna, var inte den ende Riksdags-kandidaten på Flanaden denna Kristdemokraternas lilla julafton. Kristdemokraternas värnamoordförande Arnold Carlzon, Rydaholm, kunde presentera ytterligare tre lokala kandidater från samma Riksdagsvalsedel som partiordföranden. Från vänster ser vi Lise-Lotte Jonasson, Öreryd, Christer Fjordevik, Värnamo, och Gunnar Crona, Värnamo.