• Så vill kristdemokraterna förbättra välfärden för alla

    Alf Svensson, Kristdemokraternas partiledare, talar utanför Kristemokraternasvalstuga på Flanaden i Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

    Alf Svensson, Kristdemokraternas partiledare, talar utanför Kristemokraternasvalstuga på Flanaden i Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

    Lördagen den tjugofjärde augusti var det lilla julafton för Kristdemokraterna i Värnamo kommun. Sveriges bäste partiledare, Alf Svensson, Gränna, hedrade nämligen staden med ett besök. Troligen var detta det enda partiledarebesök som Värnamo får uppleva under 2002 års valrörelse. Under en klarblå himmel och strålande sol berättade Alf Svensson för närmare 400 åhörare om hur han och Kristdemokraterna vill förbättra välfärden för alla.
    Läs mer om Alf Svenssons värnamobesök i bildreportaget

    Så vill kristdemokraterna förbättra välfärden för alla

    Det har med all rätt skrivits och talats mycket om vad sjukskrivningar och förtidspensionering kostar, hela 113 miljarder kronor i år. En betydande del är orsakad av alkoholmissbruk. Inräknat sjukvård, olyckor etcetera kostar alkoholen det svenska samhället över 100 miljarder kronor per år. Det sa Alf Svensson, Kristdemokraternas partiordförande, när han talade i Värnamo på lördagen.

    Under en valrörelse förfäktas gång på gång att skattetrycket helt avgör hur stora resurser som ska finnas till välfärd. Detta är förstås inte sant!

    När en individ eller ett hushåll får sänkt skatt så slängs ju inte pengar i Lagan. Individen eller hushållet får mer pengar att själva styra över, att konsumera för, att investera etcetera. En stats och kommuners ekonomi påverkas av många faktorer. Låt mig nämna ett par ytterligare.

    Om vi svenskar varit lika friska eller sjuka som 1997 så hade enbart statskassan haft ytterligare 40 miljarder kronor att disponera. Att rehabilitering av långtidssjukskrivna skjutits på framtiden och nonchalerats är självfallet i första hand en tragedi för människor, men också en stor ekonomisk påfrestning. Om regeringen tror sig om att framöver kunna halvera ohälsotalen undrar man givetvis varför det arbetet inte satts igång tidigare.

    Och det finns förstås en viss relation mellan utgiftsposterna för alkohol och för sjukskrivningar. Om vi kunde minska kostnaderna för alkoholens skadeverkningar med 10 procent så inser vi alla att det rör sig om gigantiska belopp.

    Som jämförelse till nämnda tal kan vi ta den statliga inkomstskatten. Den inbringar drygt 30 miljarder. Den omdebatterade förmögenhetsskatten cirka 5 miljarder.

    Men ytterst och i synnerhet är det förstås näringslivets styrka som avgör hur stora resurser som kan satsas på vård, skola och omsorg.

    Om Sverige från 1994 hade hängt med i tillväxttakten för de mindre europeiska OECD-länderna, så hade vår BNP i år varit 70 miljarder högre. Alltså dubbelt mer än vad den statliga inkomstskatten inbringar per år. Hade Sverige hängt med tillväxtakten i Finland sedan 1994, skulle vår BNP i år vara minst 200 miljarder högre, det vill säga skatteintäkterna uppåt 100 miljarder högre.

    Näringslivet är loket som ska dra välfärdsvagnarna. Loket måste får större kraft. Vi föreslår:

    • Höj grundavdraget till 25 000 kr, inför en skattereduktion för låg- och medelinkomsttagare med 360 kr/mån, inför ett förvärvsavdrag på 7 % på den pensionsgrundande inkomsten samt slopa värnskatten.
    • Avveckla förmögenhetsskatten under mandatperioden 2002-2006.
    • Sambeskattningen ska slopas i det första steget.
    • Skapa förutsättningar för att bygga minst 40 000 nya bostäder per år genom bland annat fri hyressättning i nyproduktionen, slopad fastighetsskatt, sänkt moms på nyproduktion, ökad konkurrens och snabbare planprocess.
    • Minska krångliga regler och byråkrati för företag med minst 25 procent under mandatperioden.
    • Sänk arbetsgivaravgifterna med 10 procentenheter på lönesummor upp till 900.000 kronor.
    • Avskaffa dubbelskattningen på ägande av svenska aktier.
    • Avveckla de diskriminerande fåmansbolagsreglerna.
    • Inför ett riskkapitalavdrag.
    • Genomför satsningar på utbildning och forskning, inte minst måste andelen med längre högskoleutbildning öka. Inför möjligheten att spara till utbildning genom ett utbildningskonto.
    • Avskaffa arvsskatten på bundet kapital för underlätta generationsskiften i familjeföretag.
    • Lyft av hela jordbrukets så kallade skatteryggsäck. Jord- och skogsbrukets dieselbeskattning ska minska med 2,50 kr/liter.

    Alf Svensson